Najveća američka banka po imovini priprema se na strože kapitalne zahtjeve

Autor: Ana Blašković , 07. listopad 2023. u 07:02
Čelnik JP Morgan Chasea Jamie Dimon kritizirao je prijedlog novih kapitalnih pravila/Reuters

Nakon bankarske krize prošlog proljeća, Federalne rezerve u srpnju su predstavile prijedlog za povećanje iznosa kapitala koji banke moraju držati u odnosu na rizikom ponderiranu aktive (RWA).

JPMorgan Chase banka ubrzala je tempo sekuritizacije milijardi dolara vrijednog kreditnog portfelja u očekivanju strožih kapitalnih zahtjeva za velike banke u SAD-u.

Sekuritizacija se uglavnom odnosi na portfelj u Chaseu, većinom segment retaila, uključujući hipoteke, kreditiranje automobila i kredite po kreditnim karticama.

Banka planira sekuritizirati i prodati veći dio zajmova nego što je inače činila, rekli su izvori Financial Timesu.

463

milijarde dolara iznosila su izdanja sekuritiziranih zajmova u 2023.

Jedan alat u nizu
Tako bi se zajmovi uklonili iz bilance i reducirale potrebe za kapitalom, no JP Morgan bi nastavio servisirati zajmove zadržavajući odnos s klijentima.

Najveća američka banka po imovini, JP Morgan imao je krajem lipnja plasiranom 1,3 bilijuna dolara kredita. Sekuritizacija, proces ‘prepakiravanja’ zajmova u vrijednosne papire kojima se može trgovati s kamatama, tek je jedan alat u nizu kojim se banka služi za smanjenje rizične imovine, kaže upućeni izvor FT-a.

Aktualno tržište sekuritizacije u Sjedinjenim Američkim Državama je prigušeno. Ukupna izdanja vrijednosnih papira osigurana imovinom i hipotekama dosegnula su 463 milijarde dolara ove godine, što je najniža vrijednost od 2016. godine, podaci su Dealogica.

Nakon bankarske krize prošlog proljeća, Federalne rezerve u srpnju su predstavile prijedlog za povećanje iznosa kapitala koji banke moraju držati u odnosu na rizikom ponderiranu aktive (RWA). Kreditori bi morali držati dodatna dva dolara kapitala za svakih 100 dolara imovine ponderirane rizikom.

Skok cijene financiranja
Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon očekivano je kritizirao prijedlog Federalnih rezervi, upozoravajući da regulator riskira da dionice banaka postanu manje privlačne za ulaganje. Unatoč kritikama, ubrzavanje planova o sekuritizaciji pokazuju da JP Morgan povlači poteze kako bi se pripremio za stupanje na snagu strožih kapitalnih pravila, premda se još ne zna njihova konačna verzija.

Fed tek očekuje povratne komentare na ažurirane kapitalne zahtjeve. “Prema onome što možemo reći, svaka velika banka prolazi kroz neki oblik ‘RWA optimizacije’ ili ‘RWA dijete’, što jednostavno rečeno, odražava smanjenje bilance”, napisao je bankovni analitičar Wells Farga Mike Mayo.

Bankari s Wall Streeta upozorili su da će ih kapitalna pravila odvratiti od davanja zajmova i pogurati aktivnosti izvan regulirane bankarske industrije u blaže regulirano bankarstvo u sjeni. Ta migracija traje više od desetljeća, zahvaljujući ekspanziji hedge fondova i privatnih tvrtki za kreditiranje.

Banke, također, upozoravaju da to povećava troškove financiranja jer je prednost banaka pristup jeftinijim depozitima. Regulator smatra da su viši kapitalni standardi nužni za kako bi banke bile sigurnije i zaštitile se od propasti poput one Silicon Valley prošlog proljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close