Je li cilj nove ofenzive američkog regulatora potpuno gušenje kripto pokreta?

Autor: Mario Gatara , 11. lipanj 2023. u 10:38
Foto: Reuters

Zbog čega su optuženi Binance i Coinbase, velike platforme za trgovinu kriptovalutama.

Nakon dramatičnog rasta kojim je po prvi puta osvojena granica od 60.0000 dolara, cijena bitcoina se u svega desetak tjedana sredinom 2021. godine gotovo prepolovila. Možda je pretjerano tvrditi kako se zbog toga tada nitko nije previše uzbuđivao, no dramatične oscilacije najpoznatije kriptovalute u to su vrijeme bile posve uobičajena pojava, a optimistima je usto ohrabrujuće zazvučala činjenica da je Jaya Claytona na čelu Komisije za vrijednosne papire (SEC) zamijenio Gary Gensler.

Čovjek koji je ranije odradio jedan mandat na čelu Komisije za trgovinu financijskim derivatima (CFTC) slovio je tada za jednog od malobrojnih uglednika financijskog establišmenta koji je gajio simpatije spram kriptovaluta. Ako ništa drugo, a ono zbog činjenice da je stigao ravno s Massachusetts Institute of Technology, gdje je (između ostaloga) predavao kolegij pod nazivom “Blockchain and money”.

Divlji zapad

Igrom slučaja, početak Genslerove ere poklopio se s novim, još impresivnijim skokom bitcoina i novim rekordom (oko 67.000 dolara) zabilježenim u studenome iste godine (i danas figurira kao all-time-high), iako je Gensler još u rujnu ponudio bitno drukčiju viziju, usporedivši kripto ekosustav sa – Divljim zapadom. Štoviše, već je tada je opisao konture rigidnog stava koji će postati ključna odrednica djelovanja Komisije, istaknuvši kako bi se kriptovalute (ili barem ogromna većina njih) trebale tretirati kao – vrijednosni papiri. A ta filozofija, koliko god površnim promatračima može zvučati trivijalno, nosi uistinu dalekosežne posljedice.

Pravni aspekt cijele priče vrti se oko prastare sudske presude iz davne 1946. iz koje je proizašao set kriterija poznat i kao Howie test, a prema kojem vrijednosni papir podrazumijeva “udruženo ulaganje u zajednički projekt u režiji trećih osoba, s ciljem ostvarivanja profita”. Riječ je o prilično fleksibilnoj interpretaciji koja ne spominje izrijekom instrumente poput dionica, već je usredotočena na praktične okolnosti investicije. Možda sve navedeno zvuči odveć suhoparno, ali upravo to predstavlja okosnicu najnovije regulatorne ofenzive.

Jer vrijednosni papiri su u nadležnosti Komisije, a Gensler i ekipa pritom vjeruju da postojeći regulatorni okvir ne treba prilagođavati kriptovalutama. Tom logikom kriptovalute neminovno postaju vrijednosni papiri koji moraju proći neizostavnu proceduru registracije pod paskom SEC-a, baš kao i platforme za trgovinu koje, prema istom tumačenju, posluju s onu stranu zakona.

Još prije godinu ili dvije, takvo je razmišljanje bilo prilično nepopularno čak i među političarima koji su pomno osluškivali puls javnosti fascinirane činjenicom da tržište kriptovaluta milijunaše proizvodi doslovno preko noći. Gensler je odugovlačio i kupovao vrijeme, stoički podnoseći napade kripto evangelista i njihovih političkih saveznika. No stvari su se međuvremenu drastično promijenile i danas je pritisak regulatora puno lakše argumentirati, zahvaljujući širokoj lepezi propalih projekata i kojekakvih prevaranata koje smo u međuvremenu imali prilike vidjeti na djelu. Tome je najviše pripomogla spektakularna implozija kojom je FTX u studenome prošle godine nestao sa scene, a Sam Bankman-Fried završio u kućnom pritvoru (uz velike izglede za podulju zatvorsku kaznu). Iako pregršt dokaza govori kako je riječ o gruboj prevari, Gensler se ne zamara previše detaljima. Potvrda te teze došla je upravo ovoga tjedna, kada je SEC najprije optužio Binance, globalnog lidera na tržištu kriptovaluta, a potom i Coinbase, najveću američku online platformu za trgovinu kriptovalutama.

Razmjeri manipulacije

Bilo je samo pitanje dana kada će se Binance i njen osnivač Chanpeng Zhao (za prijatelje CZ) suočiti s optužnicom; naprosto je previše konkretnih dokaza koju su mediji proteklih mjeseci otkrivali, detaljno opisujući razmjere manipulacija i obrise ambiciozne operacije koja je regulatore trebala držati na pristojnoj distanci. Uostalom, CFTC je već krajem ožujka obznanio svoju optužnicu, pokušavajući stati na kraj kompaniji koja, barem formalno, nema ni sjedišta niti organizacijsku strukturu.

S druge strane, Coinbase je bitno drukčija priča (ili se barem tako čini); riječ je o američkoj kompaniji koja se svojski trudila prilagoditi zahtjevima Komisije, ali to je praktički ionako bilo nemoguće.

U potonjoj optužnici nema spomena kriminalnim aktivnostima kao što su financiranje terorizma ili petljanje s novcem klijenata, ali konačan bi ishod na kraju mogao biti – isti.

Kaos je na grafikonu kretanja bitcoina teško detektirati (a Coinbase je od početka godine i dalje u debelom plusu), i čini se da se akteri na tržištu kriptovaluta zasad ne uzbuđuju previše. Drugim riječima, nema nikakvih znakova panike niti masovne najezde prestrašenih prodavatelja, ali onda opet – kripto pokret u aktualnom obliku, lišen masovnije podrške, na duži rok teško može opstati.

Komentirajte prvi

New Report

Close