Jak HT-ov ‘poguranac’ projektu Mazin Gračac i razvoju OIE strategije

Autor: Suzana Varošanec , 01. studeni 2022. u 06:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tvrtka Liburana dogovorila uvjete virtualnog ugovora o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora.

I na domaćem tržištu, između kompanija strateški zainteresiranih za postizanje zelene tranzicije Hrvatske i ambicioznih okolišnih ESG ciljeva, otvoren je put za novi tip ugovora, konkretnije za virtualni Ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase – VPPA). Tvrtka iz portfelja mirovinskih fondova Professio Energia, odnosno njegova Liburana – akvizirana još 2019. kao nositeljica prava na projekte vjetroelektrana ukupne instalirane snage više od 100 MW u različitim fazama razvoja i u različitom stupnju dozvola, s Hrvatskim Telekom sklopila je ovih dana Sporazum o glavnim uvjetima pod kojim će se zaključiti navedeni ugovor. Tako predstoji još i zaključivanje ovog dugoročnog ugovora u trajanju od 10 godina.

Širok portfelj

Glede roka u kojem će se pristupiti potpisivanju prvog korporativnog VPPA ugovora, očekuje se da će isti brzo doći na red. Prema sporazumu, početak rada vjetroelektrane ‘Mazin Gračac’, koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u količini od 50 GWh godišnje, planiran je za zadnji kvartal 2024. Izgradit će je Liburana/Professio Energia, developer koji poslije recentno sklopljenoga ugovora s danskim partnerom – vezano za otkup električne energije iz vjetroelektrana Z2, Z3 i Z6 ukupne priključne snage 45 MW i napuštanje sustava poticajne cijene otkupa – sada ugovorom s HT-om dobiva važan ‘push’. I to u smjeru osiguranja nastavka procesa planiranog razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i u regiji.

To predstavlja korak dalje i na planu strateških ciljeva te u skladu s vizijom da postanu vodeća vertikalno integrirana kompanija u području razvoja i upravljanja projektima obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Europi. U svom portfelju imaju više projekata u razvoju, oni s fokusom na ‘obnovljivce’ – projekte vjetroelektrana, sunčanih elektrana i spremnika električne energije, ukupno čine instaliranu snagu projekata u razvoju koja iznosi oko 200 MW, a dio toga je navedena vjetroelektrana.

Što je VPPA?

Virtualna kupnja električne energije (VPPA), također poznata kao financijska/sintetička PPA je dugoročni ugovor – 10 do 20 godina – između developera projekta obnovljive energije i zainteresiranog kupca energije. Okvirno, kao i u izravnom PPA-u, kupac jamči da investitor dobiva fiksnu cijenu za svoju energiju, iako se električnom energijom trguje na određenom tržištu putem nagodbe “ugovora za razliku”. Konkretnije, temeljem usporedbe između fiksne cijene i promjenjive tržišne cijene. Kada je tržišna cijena viša od fiksne VPPA cijene, developer plaća pozitivnu razliku kupcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close