Jadranska banka traži spas u dokapitalizaciji od 150 mil. kuna

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2014. u 22:00
Sanjin Strukić/PIXSELL

Upis novih dionica predviđen je u dva kruga, a prvi krug počinje u četvrtak.

Još jedna mala banka pokreće dokapitalizaciju pokušavajući preživjeti na tržištu. Nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila jedinstveni prospekt izdavanje novih dionica, šibenska Jadranska banka u utorak je obavijestila dioničare da kreće s dokapitalizacijom od 150 milijuna kuna. Dokapitalizacija se provodi temeljem odluke skupštine dioničara od 14. srpnja o povećanju temeljnog kapitala, a javna ponuda najviše 150.000 novih dionica nominalne vrijednosti 1.000 kuna provest će se u dva kruga.

Prvi krug u kojem pravo prvenstva imaju postojeći dioničari trajat će od 14. do 27. kolovoza, a drugi u kojem mogu sudjelovati i ostali zainteresirani ulagači počinje 2. rujna i završava 15. rujna. Inače, ovo nije prva dokapitalizacija te banke. U proljeće 2008. provedena je dokapitalizacija od 160 milijuna kuna, no proglašena je ništavnom. Prema podacima Hrvatske narodne banke s kraja ožujka, Jadranska banka drži 0,71 posto udjela na hrvatskom bankovnom tržištu, rame uz rame s državnom Croatia bankom.

Prvo polugodište zaključila je s imovinom od 2,8 milijardi kuna i gubitkom od 22,4 milijuna kuna. Uprava banke u izvješću je za gubitak “okrivila” 17-postotni pad kamatnih prihoda te iznimno visok porast troškova vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke od 21,3 milijuna kuna. Prema mišljenju Drage Jakovčevića, pročelnika Katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, regulatorni zahtjevi nisu selektivni.

“Monetarna politika trebala bi podupirati male banke, a fokus svih guvernera do sada je bio kako izjednačiti uvjete poslovanja s velikim bankama pri čemu male banke imaju veće fiksne troškove”, ocjenjuje Jakovčević. Dodaje kako male banke nemaju perspektivu ako ih regulator ne sačuva od “apetita velikih banaka”. “Štiteći male banke, smanjuje se udjel stranog vlasništva u bankovnom sustavu”, ističe Jakovčević. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zašto autor ne ispravi ove netočnosti?

I ovo bi trebao biti vodeći poslovni dnevnik?

Autor navodi da je “U proljeće 2008. provedena je dokapitalizacija od 160 milijuna kuna, no proglašena je ništavnom”

Provedena je dokapitalizacija, ali nije proglašen ništavnom – zašto dajete pogrešne informacije ?

New Report

Close