Iz FTX-a izvučeno 300 milijuna dolara za kupnju kuća na Bahamima

Autor: Ana Blašković , 24. studeni 2022. u 06:33
Foto: Reuters

U javnost izlaze nimalo ugodni detalji o kompaniji ‘kriptoapostola’ Sama Bankman-Frieda.

Kripto burza FTX vođena je kao “osobni feud” bivšeg izvršnog direktora Sama Bankmana-Frieda, nimalo laskavo utvrdili su odvjetnici tvrtke čija propast prijeti širokim prelijevanjem na tržišta kripto imovine, objavio je Reuters. U dosad najzvučnijem slučaju kripto posrtanja, FTX je podnio zahtjev za zaštitom od bankrota u SAD-u nakon što su trgovci u tri dana s platforme povukli šest milijardi dolara, a konkurentska burza Binance povukla se iz dogovora o spašavanju. Procjenjuje se da je bankrot ostavio oko milijun vjerovnika sučenih s gubicima čija se vrijednost procjenjuje u milijardama američkih dolara.

Nestala ‘znatna’ imovina

Na stečajnom ročištu u utorak u Wilmingtonu, koji je pratilo uživo 1500 gledatelja na YouTubeu i Zoomu, odvjetnik FTX-a rekao je da tvrtka namjerava prodati zdrave dijelove poslovanja, no da je bila predmet kibernetičkih napada i nestala joj je “znatna” imovina. Kompanija je priopćila da je otvorena za interes potencijalnih kupaca za imovinu te da će provesti proces reorganizacije ili prodaje. Odvjetnik je dodao da je tvrtkom upravljano kao osobnim feudom Bankman-Frieda pri čemu je 300 milijuna dolara potrošeno na nekretnine poput kuća i nekretnina za odmor menadžmenta. Kompanija, na čijem je čelu novi izvršni direktor John Ray od podnošenja zahtjeva za zaštitom od vjerovnika, optužila je Bankman-Frieda da s bahamskim regulatorima radi na “potkopavanju” bankrota i premještanju imovine u inozemstvo. Prozvani Bankman-Fried nije odgovorio na upit Reutersa za komentar. Reuters je, istražujući službene podatke o imovini, objavio da su Bankman-Friedov FTX, njegovi roditelji i viši menadžeri kupili najmanje 19 nekretnina na Bahamima vrijednih oko 121 milijun dolara u zadnje dvije godine.

Borba za preživljavanje

Odvjetnici su također rekli da se mora provesti istraga o Binanceovoj prodaji FTX-a u srpnju 2021. kupljen 2019. godine. U podnesku Alvarez & Marsala, konzultanta FTX-a, stoji da je novčani saldo od 1,24 milijarde dolara znatno veći nego se ranije mislilo. On uključuje oko 400 milijuna dolara na računima povezanim s Alameda Researchom, tvrtkom za trgovanje kriptovalutama u vlasništvu Bankman-Frieda te 172 milijuna dolara u japanskoj podružnici FTX-a. Reuters je objavio da je bivši čelnik tajno upotrijebio 10 milijardi dolara sredstava svojih klijenata kako bi podržao svoj biznis od čega je najmanje milijarda dolara nestala.

10 milijardi

dolara novca klijenata tajno je upotrijebio Sam Bankman-Fried

Posrtanje FTX-a izazvalo je potrese u kripto svijetu srušivši bitcoin na najnižu razinu u dvije godine i raspirujući bojazan da bi se zaraza mogla proširiti među ostalim tvrtkama, već u problemu zbog kolapsa kripto tržišta ove godine. Glavni američki kripto zajmodavac Genesis objavio je u ponedjeljak da pokušava izbjeći bankrot nekoliko dana pošto ga je kolaps FTX-a prisilio da obustavi otkupe kupaca. Bloomberg je objavio da se Genesis bori da prikupi svježi novac, dok je prema Wall Street Journalu Genesis zatražio pomoć Binancea, ali je odbijen zbog straha od sukoba interesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close