Italija zatresla burze, ministra financija mole da ne ode

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2018. u 22:01
Ministar financija Giovanni Tria/REUTERS

Indeks Milanske burze potonuo je više od četiri posto, a u ponor su ga povukle dionice banaka.

Najava talijanske vlade da će značajno povećati proračunsku potrošnju izazvala je u petak priličan potres na financijskim tržištima, a zabrinutost su izrazili i europski dužnosnici.

Dionički indeks burze u Milanu FTSE MIB nakon 14 sati potonuo je više od četiri posto, a u ponor su ga povukle dionice talijanskih banaka koje su se našle na udaru žestoke rasprodaje. Najveće banke u zemlji, UniCredit i Intesa Sanpaolo, svjedočile su padu vrijednosti svojih dionica između osam i devet posto. Najviše je srezana cijena dionica Banco Bpm, za više od deset posto.

Znatni skok 
Udarac su doživjele i talijanske državne obveznice jer su vladini proračunski ciljevi značajno veći od očekivanja investitora. Naime, vlada populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) i desničarske Lige najavila je da će proračunski manjak u 2019. iznositi 2,4 posto BDP-a. To je znatni skok u odnosu na cilj bivše vlade lijevog centra koja je za ovu godinu planirala deficit od 0,8 posto, a 2020. je očekivala uravnoteženi proračun.

 

2,4 posto

BDP-a iznosit će talijanski deficit u 2019. godini

Stoga je prinos na 10-godišnju državnu obveznicu povećan 27 baznih bodova na 3,16 posto dok je prinos na trogodišnju dužničku vrijednosnicu skočio 37 baznih bodova na 1,61 posto. Podsjetimo, prinos i cijena obveznica kreću se u suprotnom smjeru. Inače, kretanje prinosa na talijanske obveznice bilo je prilično volatilno posljednjih dana iako je tijekom rujna cijena značajno narasla zbog očekivanja tržišta da će ministar financija Giovanni Tria uspjeti ublažiti ambicije dvojice potpredsjednika, Luigija di Maioa i Mattea Salvinija.

Tria je prvotno želio nizak deficit od 1,6 posto iduće godine, nadajući se da će se poštovati zahtjevi Europske unije da Italija postupno smanji fiskalni manjak kako bi se smanjio javni dug, drugi najviši u eurozoni nakon Grčke. No, koalicijska vlada koja je preuzela vlast u lipnju tražila je deficit od oko 2,4 posto BDP-a kako bi financirala svoja skupa politička obećanja, poput univerzalnog dohotka za siromašne. Tria je polako ublažavao svoje pozicije, ali nastojao zadržati deficit ispod dva posto.

'Proračun protiv naroda'
"Postignut je sporazum unutar cijele vlade za 2,4 posto, mi smo zadovoljni, ovo je proračun za promjene", izjavili su čelnik M5S-a Luigi Di Maio i šef Lige Matteo Salvini u zajedničkom priopćenju nakon sastanaka s Trijom.

No, takav razvoj događaja pokrenuo je špekulacije da će Tria podnijeti ostavku. Prema navodima nekoliko talijanskih medija, predsjednik Sergio Mattarella zatražio je od Trije da ostane u vladi kako bi se izbjegla nesigurnost na financijskim tržištima. Na talijanski proračun osvrnuo se i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani kazavši kako su proračunski ciljevi usmjereni "protiv naroda" i ugrozit će štediše. "Vrlo sam zabrinut ovime što se događa u Italiji", izjavio je Tajani, blizak političkoj opciji Silvija Berlusconija.

Komentirajte prvi

New Report

Close