Istraga o najvećoj njemačkoj aferi usmjerila se i na fintech iz Litve

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2021. u 22:00
Finolita je od 2017. u vlasništvu singapurskog Senja /SHUTTERSTOCK

Istražitelji smatraju da je 35 milijuna eura od Wirecardova kredita Finolitinu vlasniku na kraju završilo kod operativnog direktora Jana Marsaleka koji je u bijegu.

Litvanska tvrtka za elektronička plaćanja iskorištena je za izvlačenje više od 100 milijuna eura iz njemačkog platnog servisa Wirecard, nekoliko tjedana prije njegova urušavanja, smatra njemačko tužiteljstvo.

Kako piše Financial Times, dio tog novca usmjeren je na tajne račune drugog po važnosti Wirecardova menadžera, Jana Marsaleka koji je gotovo godinu dana u bijegu od policije.

Izvlačenje prije propasti

Još početkom prošle godine slavljen kao najuspješnija njemačka internetska kompanija i dokaz da i u Europi može nastati internetski div poput onih iz Silicijske doline, Wirecard je propao u lipnju prošle godine nakon što se ustanovilo da je iz bilance netragom nestalo 1,9 milijarde eura.

Istražitelji tužiteljstva iz Münchena smatraju da su stotine milijuna eura izvučene iz kompanije netom prije bankrota. Prema dokumentima koje je dobio Financial Times, dio novca išao je preko litvanskog fintecha UAB Finolita Unio.

Prema tvrdnjama upućenih izvora, tužiteljstvo ispituje ovu mogućnost i u kontaktu je s vlastima u Litvi. Istražitelji smatraju da je dio od 100 milijuna eura kredita koji je Wirecard u ožujku 2020. odobrio podružnici Finolitina vlasnika, a procesirano od strane litvanske kompanije, na kraju je završilo u Marsalekovim rukama.

On je u Wirecardu bio glavni operativni direktor, s sada je na Interpolovoj tjeralici.Od 100 milijuna eura, 35 milijuna eura otišlo je na Marsalekov račun. On je dio tog novca iskoristio za otplatu duga obitelji Markusa Brauna, izvršnog direktora Wirecarda.

Danas Oliskevicius, izvršni direktor Finolite, kaže da je kompanije ustupila podatke o klijentima i njihovim transakcijama Banci Litve i ostalim nadležnim institucijama. Odbio je otkriti više detalja.

Ova afera značajno diskreditira velike ambicije te baltičke države da postane fintech središte Europe. Od brexita, Litva je sjedište najvećeg broja reguliranih fintecha unutar Europske unije, njih čak 80.

Među njima je i široj javnosti najpoznatiji Revolut. Finolita je u veljači 2019. dobila licencu središnje banke za obavljanje platnih transakcija te izdavanje i distribuciju elektroničkog novca.

Valjana licenca

Prema podacima s internetske stranice litvanske središnje banke, licenca je bila valjana gotovo godinu dana nakon što je razotkrivena afera Wirecard. Međutim, regulator nije ništa poduzeo u vezi Finolite.

Banka Litve odbila je komentirati pojedinačne slučajeve, ali je istaknula da “pozorno motri i analizira aktivnosti tržišnih sudionika u Litvi i inozemstvu, uključujući i slučaj Wirecard”. Inače, Finolita je osnovana 2013. godine, a 2017. ju je preuzeo singapurski platni servis Senjo Group.

Ta kompanija posjeduje i tvrtku Senjo Payments Asia, jednog od Wirecardovih partnera u Aziji. Krajem prošle godine singapurska policija objavila je da je pokrenula istragu nad Senjo Groupom.

Komentirajte prvi

New Report

Close