Istarska kreditna banka Umag otvara sezonu isplate dividendi

Autor: Ana Blašković , 11. listopad 2021. u 12:40
Foto: Pixabay

Banka predlaže nagradu dioničarima 80 kuna po dionici

Tjedan dana nakon odluke regulatora da ukida zamrzavanje isplata dividendi, bankarski sektor je u niskom startu. Istarska kreditna banka Umag prva je spremna s odlukom da Nadzornom odboru predloži donošenje odluke o isplati dividende iz “pospremljene” dobiti.

Banka je na Zagrebačkoj burzi objavila da će NO-u odlaslati prijedlog isplate dividende radi za glavnu skupštinu dioničara planiranu za 19. studeni.

“Predlaže se isplata dividende u iznosu od 80 kuna po dionici, koja će se isplatiti dioničarima iz ostalih rezervi Banke”, stoji u odluci banke. S obzirom na 148.000 izdanih dionica, vlasnicima bi trebalo biti isplaćeno 11,48 milijuna kuna. “Dividenda će se isplatiti dioničarima banke, imateljima dionica, upisanim na njihovim računima nematerijaliziranih vrijednosnih papira u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 25. studenog 2021. (record date)”, dodaje se u prijedlogu. Dan od kada će se na tržištu trgovati dionicama bez prava na isplatu dividende (ex date) je 24. studeni., a na račune vlasnika banke dividenda će biti uplaćena 6. prosinca.

Rast aktive

Prema revidiranim podacima Hrvatske narodne banke o poslovanju u prošloj godini, Istarska kreditna banka Umag ostvarila 30,7 milijuna kuna dobiti. U pandemijskoj godini aktiva banke zabilježila je rast od 5,3 posto na 3,85 milijardi kuna pa je njezin tržišni udio u imovini sustava 0,83 posto, a stopa ukupnog kapitala doseže gotovo 18 posto.

Kako se i očekivalo, HNB je tri mjeseca prije inicijalnog plana, s početkom listopada kreditorima ukinuo zabranu isplate dobiti, otkupa vlastitih dionica i dodjelu varijabilnih primitaka uvedenih zbog neizvjesnih posljedica Covida 19 na stabilnost financijskog sektora.

Prije tjedan dana regulator je preispitao razloge na temelju kojih je ta odluka donesena ocijenivši u konačnici da su se okolnosti dostatno promijenile da opravdaju prijevremeno ukidanje restrikcija. “Napredak u procjepljivanju stanovništva te općenito povoljnija epidemiološka situacija uoči ljeta 2021. omogućili su ublažavanje epidemioloških mjera. To je uz dobru turističku sezonu ojačalo gospodarski oporavak, osobito u najsnažnije pogođenim djelatnostima, što je vidljivo i u rastu prihoda poduzeća”, argumentirao je regulator dodajući da su poduzeća znatno smanjila svoj oslonac na fiskalne potpore.

“Kreditne institucije ostale su dobro kapitalizirane tijekom cijeloga promatranog razdoblja, zahvaljujući između ostalog i zadržanim zaradama. Stabilnost poslovanja kreditnih institucija omogućila je neometano financiranje svih domaćih sektora”, pojasnili su iz HNB-a.

Slijedi redanje skupština

Banke su u protekle dvije godine zabrane nagomilale 5,8 milijardi kuna dobiti, od toga 2,69 milijardi lani.

S obzirom na visoku kapitaliziranost kojoj su dijelom pripomogle i administrativne mjere klasifikacije neprihodujućih kredita, kao i dobri ekonomski trendovi gospodarstva, regulator je procijenio da je najneizvjesniji period korona krize očito iza nas. Na tržištu se stoga očekuje redanje skupštinskih poziva na istu temu, isplate dividendi, a mnogi bi mogli požuriti s isplatama viška kapitala prije kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close