Investicijskim fondovima stižu detaljna pravila za stres testove

Autor: Ana Blašković , 17. rujan 2020. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Od 30. rujna primjenjivat će se nove regulatorne smjernice za fondovsku industriju.

Domaćim otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom kao i alternativnim fondovima stižu detaljne upute za stres testove koji bi trebali ukazati na eventualne probleme s likvidnošću, a koje taj dio financijske industrije provodi po uzoru na banke. Radi se o usklađivanjem sa smjernicama ESMA-e, Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala, čija primjena počinje 30. rujna. Premda fondovi otprije provode takva testiranja, novim pravilima se pojašnjava nadzor i učestalost testova ovisno o samom fondu.

Iz Hanfe poručuju da će smjernice primjenjivati na društva za upravljanje investicijskim fondovima i njihovim depozitarima kojima će se testirati likvidnost u stresnim scenarijima na jednak način u cijeloj Europskoj uniji uvažavajući načelo proporcionalnosti. ESMA-ine smjernice domaći regulator uključit će u svoje nadzorne prakse i nadzirati njihovu primjenu.

Rizik povlačenja udjela

U praksi to znači da će upravitelji fondova set smjernica koristiti za kreiranje modela i scenarija stres testova za ispitivanje likvidnosti fondova kojima upravljaju te ih dokumentirati kroz politike upravljanja likvidnošću. U njima će se propisati frekvencija testiranja koja će, među ostalim, ovisiti o učestalosti otkupa udjela od strane ulagatelja, udjelima (ne)likvidne imovine u ukupnoj imovini fonda, koncentraciji ulagatelja…

7 milijardi

kuna povučeno je iz investicijskih fondova na početku epidemije

Regulatorni zahtjevi idu u smjeru da će se od upravitelja tražiti stresno testiranje imovine i obveza fondova pod upravljanjem uz preporuku da provode i kombinirani test za utvrđivanje ukupnog efekta na likvidnost. Pritom se testiranje obveza primarno odnosi na zahtjeve ulagatelja za otkupom udjela u trenutku tržišnog stresa, poput krize ili skoka neizvjesnosti kakav se dogodio izbijanjem epidemija koronavirusa, što je i najveći izvor rizika likvidnosti koji može utjecati na financijsku stabilnost sustava, upozorava regulator. Podsjetimo, panika na početku epidemije Covid-a 19 građane je potaknula na gomilanje likvidnosti pa je u kratkom vremenu iz investicijskih fondova povučeno gotovo sedam milijardi kuna. Iz Hanfe dodaju da “društva za upravljanje moraju biti svjesna rizika likvidnosti investicijskih fondova kojima upravljaju te koristiti testiranje kao alat za ublažavanje tog rizika”.

Dužni obavijestiti Hanfu

Jedna od smjernica odnosi se i na depozitare koji će kroz svoje kontrolne poslove provjeravati da su upravitelji fondova usvojili i dokumentirali potrebne procedure testiranja. O svim neusklađenostima upravitelja fondova koje utvrde depozitari će biti dužni obavijestiti Hanfu.

Regulator pojašnjava da će oni u sklopu svojih nadzornih aktivnosti provjeravati primjenjuje li domaća fondovska industrija smjernice i analizirati rezultate stres testova. Društva će pak biti dužna i posebno obavještavati Hanfu o značajnim rizicima koje otkrije testiranje, kao i poduzetim mjerama za njihovo rješavanje. Napominju da su svi zahtjevi iz smjernica dopuna postojećim zahtjevima iz zakona koji reguliraju otvorene investicijske fondove s javnom ponudom, alternativne fondove te pratećim podzakonskim aktima. Upraviteljima se ne nameće nova obveza već se detaljnije pojašnjavaju upute za lakšu i konkretniju primjenu, ovisno o prirodi, veličini i složenosti pojedinog fonda, poručuju iz Hanfe.v

Komentirajte prvi

New Report

Close