Inflacija u eurozoni napokon popustila: U Latviji dosegla enormnih 21,7 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2022. u 13:26
Foto: Unsplash

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je u studenome u eurozoni iznosila 6,6 posto, nakon listopadskih 6,4 posto.

Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

U listopadu godišnja stopa inflacije iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegnula je 10,6 posto, najvišu razinu od 1999. godine. Eurostat izračunava inflaciju od 1996. godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u studenome blago pale, za 0,1 posto, nakon 1,5-postotnog skoka u listopadu.

Energija je i u mjesecu na izmaku bila glavni motor rasta cijena, a poskupjela je za 34,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blaže nego u listopadu kada su njezine cijene bile poskočile za 41,5 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 1,9 posto.

Na godišnjoj razini usporio je i rast cijena svježe hrane, s 15,5 na 13,8 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 0,7 posto.

U široj kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda cijene su na godišnjoj razini bile više za 13,6 posto, nakon 13,1-postotnog povećanja u listopadu

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je u studenome u eurozoni iznosila 6,6 posto, nakon listopadskih 6,4 posto.

Baltik i dalje s najvišom inflacijom

Najviše godišnje stope inflacije i u studenome su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21,7 posto. Blizu su i Litva i Estonija sa stopom inflacije od 21,4 posto.

Ukupno je 11 zemalja bilježilo dvoznamenkaste stope inflacije, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U skupini zemalja s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu je stopu inflacije bilježila Slovačka, od 15,1 posto.

U Njemačkoj i Italiji, najvećem odnosno trećem po veličini europskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su u studenome porasle 11,3 odnosno 12,5 posto.

Od ostalih važnih trgovinskih partnera, susjedna Slovenija bilježila je inflaciju od 10,8 posto.

Najblaže su u studenome na godišnjoj razini porasle cijene u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, za 7,1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u studenome pale u sedam zemalja eurozone, za četiri više nego u listopadu. Najveći pad bilježila je Nizozemska, za četiri posto. Slijedi Grčka gdje su cijene u studenome bile niže za 2,6 posto nego u listopadu.

Najviše su pak u odnosu na listopad porasle cijene u Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj, za 1,1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close