Imovina obveznih mirovinskih fondova pala je na najniži iznos u ovoj godini

Autor: Tomislav Pili , 20. srpanj 2022. u 07:00
Na kretanje imovine mirovinskih fondova odrazile su se ovogodišnje turbulencije na globalnim tržištima kapitala/Shutterstock

Već treći mjesec kopni vrijednost kojom raspolažu domaći OMF-ovi.

Imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) pala je na najniži iznos u ovoj godini i sada je na razini iz lanjskoga rujna.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), neto imovina OMF-ova na kraju lipnja iznosila je 129,1 milijardi kuna, što je za 1,8 milijardi kuna (1,4 posto) manje u odnosu na prethodni mjesec.

Inače, ovo je već treći mjesec zaredom da kopni imovina domaćih mirovinskih fondova, uslijed turbulencija na globalnim tržištima kapitala koje se pribojavaju oštrog zatezanja monetarne politike zbog rastuće inflacije te sve jasnijih znakova dolaska još jedne gospodarske krize.

Turbulentna godina
Da se bura na tržištima kapitala još nije stišala zorno pokazuje i mjesečna izvedba indeksa Mirex za pojedine kategorije OMF-ova. Na kraju lipnja mjesečni prinosi Mirexa pali su za 2,4 posto za kategoriju A, 1,7 posto za najbrojniju kategoriju B i 1 posto za kategoriju C.

Turbulentna 2022. odrazila se i na godišnju izvedbu koja također nije bajna. Tako su godišnji prinosi Mirexa iznosili 0,1 posto za kategoriju A, dok kategorija B bilježi smanjenje od 2,1 posto, a najkonzervativnija kategorija C minus od 4,5 posto. Ipak, od početka rada tri kategorije mirovinskih fondova u kolovozu 2014. godine, rezultat je i dalje pozitivan.

Naime, anualizirani prinosi u lipnju su iznosili 6,6 posto za Mirex A, 5,1 posto za Mirex B i 3,5 posto za Mirex C. Iako obveznice ove godine trpe prodajni val, domaći mirovinski fondovi taj trenutak koriste za povećanje izloženosti toj vrsti imovine.

6,6

posto iznosi anualizirani prinos za kategoriju A, a 5,1 posto za kategoriju B

Tako su obveznička ulaganja OMF-ova na kraju lipnja iznosila 83,53 milijardi kuna (64,7 posto ukupne imovine) te se njihov udio povećao za 0,91 postotni bod na mjesečnoj razini. Zastupljenost ulaganja u dionice smanjena je za 0,42 postotnih bodova te su ona iznosila 26,2 milijardi kuna, odnosno 20,3 posto imovine OMF-ova.

Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 12,4 posto, a u strane dionice 7,9 posto imovine. Od ostalih oblika ulaganja, ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,7 milijardi kuna (10,6 posto imovine), pri čemu je njihov udio u ukupnoj imovini smanjen za 0,54 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Novac i depoziti činili su 4 posto imovine, odnosno 5,2 milijarde kuna na kraju lipnja ove godine.

Pad i kod ‘dobrovoljaca’
Što se tiče dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF), njihova se neto imovina u lipnju se smanjila za 119,3 milijuna kuna (1,6 posto na mjesečnoj razini) te je na kraju mjeseca iznosila 7,53 milijardi kuna. Mjesečni prinosi kretali su se od -3,3 do -0,9 posto, dok su se prinosi na godišnjoj razini kretali u rasponu od -8 posto do -2 posto.

Kod strukture ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja na kraju lipnja činile su obveznice s udjelom od 53,8 posto, zatim dionice s udjelom od 25,3 posto te investicijski fondovi s udjelom od 10,4 posto.

Udio obveznica u ulaganjima DMF-ova neznatno se povećao na mjesečnoj razini (za 0,02 postotna boda), dok su se ulaganja u investicijske fondove smanjila za 0,59 postotna boda., a ulaganja u dionice za 0,27 postotna boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close