Hrvatski kampovi drugi najbolji, ali i među najskupljima u Europi

Autor: Marija Crnjak , 26. travanj 2022. u 07:30
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sudeći prema rezervacijama i rezultatima za Uskrs, predsezona će biti odlična, a sezona još bolja.

Kamping je trenutačno u cijelom svijetu vrlo trendi i industrija cvjeta, a Hrvatska je druga najbolja kamping destinacija u Europi, s prosječnim cijenama na samom vrhu u odnosu na sve druge europske zemlje, uz bok Italiji, pokazuju analize vodećih europskih udruženja i rezervacijskih platformi za ovaj segment smještaja.

Ispred samo Švicarska

Camping.info, jedan od najvećih portala za informacije i rezervacije za kampiranje u Europi s više od 23.000 kampova i više od 90 milijuna prikaza stranica godišnje, objavio je u ponedjeljak listu najpopularnijih kampova po zemljama, usporediviši prosječne cijene noćenja za sve destinacije. One se kreću od 12,85 i 37,22 eura po noćenju za parcelu uključujući vozila, struju i lokalne pristojbe u kampu tijekom špice sezone. Na Mediteranu, veću prosječnu od Hrvatske ima samo Italija, a ispred njih je u cijeloj Europi samo Švicarska. Polidor Family Camping Resort u Funtani pritom je početkom godine proglašen najboljim hrvatskim kampom, ali i jednim od 110 najboljih kampova u Europi temeljem 228 tisuća recenzija istaknutih od strane 150 tisuća kampista.

Prema podacima Hrvatske udruge kampinga (KUH), Hrvatska ima 839 kampova, a lani je u njima ostvareno 17,5 milijuna noćenja, tek 9% manje u odnosu na rekordnu 2019. Kampovi u Hrvatskoj predstavljaju oko četvrtine turističkog prometa.

Konkurentska prednost hrvatskih kampova je u kvaliteti i vrlo visokim ocjenama, kaže za Poslovni dnevnik Adriano Palman, direktor Hrvatske kamping udruge. Dodaje kako će, sudeći prema rezervacijama i rezultatima ostvarenim za Uskrs (kampovi su imali skoro 100 tisuća noćenja), predsezona biti odlična, a sezona još bolja.

“To su prepoznali i gosti i najrelevantniji kamping specijalisti diljem Europe, od nizozemskog ACSI-ja ili ANWB-a, preko njemačkog ADAC-a pa sve do slovenskog utjecajnog portala Avtokampi.si. Naš se kamping može pohvaliti veoma značajnim brojem nagrada i priznanja koje dolaze iz godine u godinu. Samo lani dodijeljeno je 13 priznanja kampovima od strane nizozemskog ANWB-a, 23 priznanja od slovenskog portala Avtokampi.si, dva hrvatska kampa pripadaju elitnoj europskoj grupaciji Leading Camping of Europe, njemački ADAC je prestižnu oznaku kvalitete Superplatz 2022 potvrdio za čak 21 hrvatska kampa”, pojašnjava Adriano Palman.

Drugi po kvaliteti

Inače, ADAC-ov sustav ocjenjivanja kvalitete još uvijek je standard kvalitete europskih kampova, te su po njima naši kampovi drugi u Europi po kvaliteti, odmah iza kampova Nizozemske na prvom mjestu, dok je Francuska treća, Italija četvrta i Španjolska peta. Uz to, ADAC-a je izračunao da je lani kvaliteta naših kampova rasla najvećom stopom u Europi, tako što je prosječni porast kvalitete hrvatskih kampova iznosio čak 2,1 posto, dok je Italija na trećem mjestu sa 1,3 posto, Španjolska četvrta, tek potom ide Francuska, no francuski kamping proizvod zreliji je od hrvatskog.

Komentirajte prvi

New Report

Close