U centru Zagreba postoje zapušteni kompleksi, a mogli bi postati komercijalni, stambeni i javni sadržaji

Autor: Ana Blašković , 21. studeni 2023. u 14:20
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Direktor EBRD-a za srednju Europu Mark Davis poručio da je nužno bolje upravljanje.

Hrvatska se mora usredotočiti na poboljšanje produktivnosti gospodarstva koje se može postići boljim upravljanjem državnim poduzećima te ulaganjima u ‘zeleno i digitalno’, rekao je direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za srednju Europu Mark Davis.

Na briefingu za novinare u ponedjeljak, Davis je u zagrebačkom sjedištu EBRD-a istaknuo je važnost razvoja tržišta kapitala, faktora važnog za članstvo Hrvatske u OECD-u.

Ono mora postati likvidnije, a to je moguće postići i uvrštenjem državnih poduzeća na burzu putem inicijalnih javnih ponuda (IPO), poručio je Davis.

2,5

posto rasta BDP-a u Hrvatskoj očekuje banka

Prevelik zalogaj države
Davis je poziciju regionalnog direktora preuzeo u rujnu ove godine, a zadužen je za područja Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Svim zemljama zajednički je, kaže, prevelik udio države u gospodarstvu. Kada je riječ o Hrvatskoj, ističe da treba poboljšati upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu koja bi trebala (i) povećati kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE), što bi ubrzalo zelenu tranziciju.

EBRD će ove godine u projekte u Hrvatskoj uložiti oko 300 milijuna eura, pri čemu i sama banka ulaganja u OIE izdvaja kao jedan od svojih prioriteta. EBRD je prošli tjedan objavio kreditiranje triju tvrtki iz Encro grupe u vrijednosti 10,6 milijuna eura za izgradnju triju sunčevih fotonaponskih elektrana na Braču, ukupnog proizvodnog kapaciteta 30 megavata (MW), pri čemu će taj projekt imati podršku jamstvenog programa InvestEU.

Drugi izvori kapitala

U vremenu podizanja kamatnih stopa treba se okrenuti i drugim izvorima financiranja, između ostalog i private equity kapitalu, kaže razvojna banka.

Davis je spomenuo i suradnju sa Splitom i Karlovcem na programu Zeleni gradovi, kao i relativno nedavno izdanje ‘održive’ obveznice Zagrebačkog holdinga, u kojem je i EBRD značajno sudjelovao. “Ako želite povećati bogatstvo, morate povećati produktivnost”, rekao je Davis poručivši da će u idućih deset godina pobjednice biti one zemlje koje će biti uspješne u području ‘zelenog i digitalnog’.

Većoj produktivnosti doprinijeti može stavljanje u funkciju nekretnina koje se ne koriste, navevši primjer Zagreba gdje u središtu grada postoje zapušteni industrijski kompleksi, a gdje se mogu graditi komercijalni, stambeni i javni sadržaji.

Revitalizacija Gredelja
Inače, EBRD je u travnju 2021. podržao inicijativu urbane revitalizacije zone Gredelj, ističući da bi taj projekt u idućih 15 godina mogao privući ulaganja od 1,6 milijardi eura, kao i deset do 15 tisuća radnih mjesta u novim poslovnim jedinicama na lokaciji.

Problematizirao je i pitanje korporativnog financiranja, istaknuvši potrebu poboljšanja kapitalne strukture poduzeća, kako bi mogla povećati ulaganja i time produktivnost.

U vremenu zaoštravanja monetarne politike i podizanja kamatnih stopa “treba se okrenuti i drugim izvorima financiranja, između ostalog i private equity kapitalu”. EBRD očekuje da će BDP u ovoj godini porasti oko 2,5 posto. Govoreći o inflaciji, rekao je da njezinu relativno visoku razinu podržava rast nominalnih plaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close