HPB-u stambeni krediti skočili za 5,4%

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2013. u 22:00
U Hrvatskoj poštanskoj banci zadovoljni su i kako im idu nenamjenski krediti/PIX

Još uvijek državna banka pohvalila se boljim rezultatima od sektora.

Stambeni krediti u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) porasli su u prvom tromjesečju ove godine 5,4 posto, dok je bruto kreditni portfelj stanovništva HPB-a u istom razdoblju porastao je 2,8 posto i premašio 3,8 milijardi kuna, izvijestili su u utorak iz te banke.

Napominju kako su povećani i nenamjenski krediti, a u toj skupini nastavlja se umjereni rast umirovljeničkih kredita. Krediti za zatvaranje dugovanja po tekućim računima također rastu, što u toj banci drže kao dokaz spremnosti građana da svoje dugove rješavaju prije nego što dospiju u ozbiljne poteškoće. Podaci o kreditiranju stanovništva početkom 2013. govore o nastavku trenda iz prijašnje dvije godine kad je HPB imala veću stopu rasta kredita nego bankarski sektor, odnosno zabilježila je rast i u razdoblju kad je kreditni portfelj na razini sustava pao.

U HPB-u su 2012. godine stambeni krediti porasli 27,6 posto, dok su ukupni bruto krediti stanovništvu u Banci povećani 13,6 posto. Zahvaljujući takvom rastu, udjel HPB-a u ukupnom kreditanju stanovništva u Hrvatskoj povećan je s 2,6 posto u 2011. na 3 posto krajem 2012. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close