HPB ostvario rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2022. u 08:22
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dvije banke zajedno imaju tržišni udio 7,77 posto.

Hrvatska poštanska banka ostvarila je, prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna u prošloj godini. Rast im iznosi 11 posto u odnosu na prethodnu godinu i, kako kažu, najbolji je rezultat u 30-godišnjoj povijesti banke.

Operativna dobit povećala im se osam posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 312 milijuna kuna: rasle su sve relevantne kategorije prihoda, a smanjeni su i operativni troškovi. Imovina banke porasla je za 2,4 milijarde kuna na 27,9 milijardi kuna, a dodatno je ojačana i kapitaliziranost te je dosegnuta stopa adekvatnosti kapitala od 25,7 posto. U izvješću ističu i da je ostvaren rast kredita stanovništvu, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, gdje iznosi 15,5 posto.

U prošlogodišnjem, šestom krugu APN-a, odobrili su 270 milijuna kuna kredita. HPB je 1. ožujka 2022. preuzeo Sberbank d.d. koji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d. Nakon prelaska na euro planirana je integracija Nove hrvatske banke u HPB.

Dvije banke zajedno imaju tržišni udio 7,77 posto. Kao prioritete u 2022. godini ističu provedbu projekta euro, pripreme za integraciju buduće Nove hrvatske banke te razvoj i primjenu načela održivog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close