Hotel tuži banku jer ne razumije financije

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2021. u 06:00
Njemačka banka optužena je da je nizu španjolskih tvrtki prodavala egzotične financijske instrumente/SHUTTERSTOCK

U tužbi se navodi kako je banka znala da Palladium nema dovoljno znanja te da je iskorištavala osobne veze s bratom osnivača kompanije.

Deutsche Bank našla se u novom skandalu koji bi je potencijalno mogao stajati 500 milijuna eura zbog pomalo bizarne priče o španjolskom hotelskom lancu koji tvrdi da je prevaren jer se ne razumije u financije.

Još jedna epizoda u skandalu

Kako prenosi Financial Times, na Viskom sudu u Londonu prošloga je mjeseca predana tužba nekoliko kompanija iz sastava hotelske grupacije Palladium sa Ibize koje zahtijevaju odštetu od njemačkog bankovnog diva. Inače, Palladium je sedmi španjolski hotelski lanac po veličini.

Španjolski hotelijeri s Ibize tvrde da im je Deutsche Bank prodao riskantne valutne financijske izvedenice koje su im donijele značajne gubitke. U tužbi navode da je banka iskoristila njihovu naivnost kako bi im prodala izvedenice koje uopće nisu razumjeli.

Posljednja je to u nizu epizoda u velikom skandalu u kojem se našao Deutsche Bank kojeg optužuju za prodaju egzotičnih financijskih instrumenata malim i srednjim kompanijama u Španjolskoj, zbog čega su neke završile u ozbiljnim financijskim problemima.

5,6

milijardi eura iznosila je u jednom trenutku vrijednost izvedenica

Iz Deutsche Bank su poručili kako će se žestoko braniti na sudu od optužbi Palladiuma, za koje kažu da su potpuno bez utemeljenja. Njemačka je banka također naglasila kako je tužba Palladiuma izolirani slučaj te je stoga drugačija od onih za koje je u prošlosti postignuta nagodba.

“Ne vidimo razloga za očekivanje sličnih takvih tužbi”, stoji u odgovoru FT-u. Inače, prethodni sudski sporovi koji su zaključeni izvansudskom nagodbom rezultirali su odlakom dva visokopozicionirana direktora banke te isplatom 10 milijuna eura odštete najvećem europskom izvozniku vina, tvrtki J García Carrión. Banka navodno provodi vlastitu internu istragu o optužbama za prodavanje rizičnih vrijednosnica u Španjolskoj. Istraga ima kodno ime “Teal”.

Deutsche Bank tvrdi kako je tek manji broj klijenata izravno oštećen, ali da istraga pokušava dati odgovor da li i ostali mogu biti oštećeni sličnim potezima. Prijašnji napisi FT-a govorili su da je Deutsche Bankove izvedenice kupilo između 50 i 100 kompanija u Španjolskoj.

Morali uzeti kredite

Palladium ukupno broji 50 hotela u Europi i Americi, a tvrdi da mu je složene izvedenice koje je kupio Deutsche Bank predstavio kao sigurnu zaštitu od tečajnih razlika, kao i promjene kamatnih stopa.

No, naknade koje je ta kompanija u obiteljskom vlasništvu kasnije morala platiti, kao i gubici koje je pretrpila, bili su toliko veliki da je Palladium morao uzeti kredite kako bi ih pokrio.

Do 2019. Palladium je ostvario 250 transakcija s izvedenicama. Na vrhuncu 2017. godine ukupan iznos na koji su se Palladiumove vrijednosnice odnosile dosegao je 5,6 milijardi eura, što je više od bilance kompanije, stoji u tužbi. Za ilustraciju, Palladium godišnje ostvaruje konsolidirane prihode od 700 milijuna eura, a dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije od 150 milijuna eura.

Iako je ova kompanija jedna od većih i sofisticiranijih s kojima je Deutsche Bank u sporu, Palladiumov američki odvjetnik Quinn Emanuel tvrdi kako je kompaniji nedostajalo znanja i alata za razumijevanje rizičnosti tih izvedenica te da je toga banka bila potpuno svjesna.

On tvrdi da je banka iskorištavala “bliske osobne veze” koje je Antonio Matutes Juan – brat osnivača kompanije Abela Matutesa Juana, bivšeg europskog povjerenika i španjolskog ministra vanjskih poslova – imao sa Amedeom Ferri-Ricchijem, tadašnjim direktorom valutnog poslovanja za Europu u Deutsche Banku.

U tužbi se tvrdi da je Antonio Matutes Juan imao povjerenja u Ferri-Ricchijevu prosudbu da se radi o sigurnom ulaganju. Nakon prvih gubitaka, banka je predložila restrukturiranje transakcija što je donijelo dodatne naknade i rezultiralo još većim gubicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close