‘HNB želi razumjeti rizike fintecha i ne gušiti inovacije’

Autor: Lucija Špiljak , 29. listopad 2019. u 21:59
Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek/Emica Elveđi/PIXSELL

Financijske inovacije čine sustav stabilnijim i fleksibilnijim, ali dovode i do prevara, zlouporaba… upozorava Švaljek.

Na konferenciji Zagreb financijsko središte Poslovnog dnevnika, gdje se raspravljalo o novim bankarskim trendovima i fintechu, izlaganje je održala Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke. Fintech, kako nazivamo financijske inovacije potpomognute novim tehnologijama, događa se u svim segmentima financijske industrije, od crowdfundinga i kreditiranja do upravljanja imovinom i pristupa tržištima kapitala.

“U fintech kompanije ulažu se sve veći iznosi, a EU je u ovom području iznimno jaka. Financijske inovacije imaju znatne učinke za sustav i čine ga agilnijim, stabilnijim i fleksibilnijim, na zadovoljstvo klijenata”, istaknula je zamjenica guvernera i dodala da fintech može pridonijeti porastu financijske uključenosti, potaknuti razvoj ekonomije dijeljenja i smanjiti asimetričnost u pogledu informiranosti sudionika na financijskim tržištima.

“Uz nesumnjive dobrobiti ima i brojnih rizika poput prevare i dovođenja klijenata u zabludu, zlouporabe podataka, narušavanja privatnosti do nepoštenog konkuriranja licenciranim i reguliranim subjektima, te narušavanja odluka gospodarskih subjekata o štednji i investicijama pa i ugrožavanju monetarne i financijske stabilnosti”, navela je Švaljek i dodala da regulatori institucija moraju pozorno pratiti razvoj fintech kompanija, razumjeti njihove poslovne modele i rizike s kojima su povezani.

HNB već dugo prati rizike financijskih inovacija u svijetu i Hrvatskoj, istaknula je Švaljek te dodala da razmjenjuju znanja i iskustva s drugim središnjim bankama i relevantnim međunarodnim institucijama. “Naš odnos prema fintechu je razumjeti rizike, ali ne ugušiti inovacije. Donijeli smo regulativu koja omogućava inovacije i poslovne modele u području platnog prometa”, naglasila je.  Pozornost im zaokuplja i razvoj virtualne imovine,odnosno kriptovalute, kao i tema digitalne valute središnjih banaka koja, upozorila je Švaljek, može znatno promijeniti prirodu novca. “Možda je upravo libra problem za koji digitalni novac predstavlja rješenje”, zaključila je Sandra Švaljek.

Komentirajte prvi

New Report

Close