HNB: Bitcoin je poput zlata u World of Warcraftu

Autor: Bernard Ivezić , 05. prosinac 2013. u 22:01
Za središnju banku bitcoin nije ni valuta slična kuni, odnosno e-novcu na prepaid mobitelima

U HNB-u kažu da će u regulaciji bitcoina slijediti regulativu EU, a po njoj se korištenjem bitcoina ne krši nijedan propis Unije.

Hrvatska narodna banka (HNB) prvi se put oglasila o bitcoinu, i to nakon što je Poslovni dnevnik otkrio da dva mjesta u Hrvatskoj primaju tu virtualnu valutu.

Iz odgovora HNB-a proizlazi da je korištenje bitcoina u Hrvatskoj legalno i da se po pitanju regulative te sve popularnije virtualne valute HNB povodi za odlukama Europske središnje banke koja tu ima vrlo liberalan pristup.Iz HNB-a su kategorički naveli kako, iako bitcoin ima određene sličnosti s elektroničkim novcem, on to nije. "Bitcoin se ne može smatrati elektroničkim novcem jer ne predstavlja novčano potraživanje prema izdavatelju, a k tome izdavatelj bitcoina nije u Hrvatskoj, već se navedena usluga pruža putem virtualne internetske mreže", poručuju iz HNB-a.Dodaju da prema hrvatskim propisima bitcoin nije propisano sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.

Prema Zakonu o HNB-u, jedina službena valuta je kuna, a iznimno se može dopustiti i plaćanje u drugim valutama.HNB, dakle, bitcoin ne definira ni kao valutu, odnosno službeno sredstvo plaćanja, ni kao elektronički novac, već upućuje na mišljenje Europske središnje banke iz listopada 2012. naslovljeno "Virtual currency schemes". U tom dokumnetu stoji kako je bitcoin virtualna valutna shema slična Linden dolarima iz virtualnoga svijeta Second Lifea i virtualnom zlatu iz igre World of Warcraft. Nadalje, Europska središnja banka navodi da se korištenjem bitcoina ne krši niti jedan propis Europske unije.

Dodaje da se novac definira kao društvena institucija, odnosno alat koji je stvorila i obilježila društvena evolucija, te da nije neobično da je i on pod utjecajem interneta.Europska središnja banka ističe da virtualne valutne sheme poput bitcoina nitko izravno ne nadzire, ali i da će ta dužnost pasti vjerojatno na središnje banke. U HNB-u daju do znanja da će tu slijediti praksu drugih zemalja EU."Cjelovita legislativa iz područja platnog prometa i izdavanja elektroničkoga novca u Hrvatskoj istovjetna je propisima koje primjenjuju  sve druge države članice Europske unije, odnosno potpisnice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru", zaključuju u HNB-u.

Kinesko ne

Bitcoin pao 30 posto

Kineska središnja banka zabranila je u četvrtak svim bankama, kao i svim drugim sustavima plaćanja u toj zemlji, korištenje bitcoina. Dodaje ipak da se ta virtualna valutna shema može koristiti za plaćanje između fizičkih osoba. Njih se pak upozorava na rizike. Vrijednost bitcoina odmah je potonula sa 1240 na 870 dolara, što je pad vrijednosti od 30 posto. "Bitcoin je virtualno dobro koje nema pravni status, kao ni valutni ekvivalent, i stoga se ne bi trebao koristiti kao valuta", tvrde Kinezi. U srpnju je Tajlandska središnja banka zabranila trgovinu bitcoinima. U SAD-u, kao i u EU, bitcoin je legalan. No, SAD je u studenome političke stranke ograničio da ne smiju primati donacije u bitconima.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ovi iz hnb-a kao pametni. No nisam siguran da po malo većim pritiskom banaka neće uvaljati krredite u bitcoin-ima. SrećoM ekipa se opekla na chf pa nebi bas proslo. Ili se varam…

Vidim igra se u hnb-u. Sad ce novi diablo 😀

Bitcoin ima obilježje novca, a ne samo projekta.

Ocekujem da ce uskoro Linic narediti da svi moraju imati jos jednu fiskalnu kasu za Bitcoine.

New Report

Close