Hanfa: Odgoda plaćanja leasinga neka bude duža od tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2020. u 22:00
Ante Žigman predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/BORIS ŠĆITAR/PIXSELL

Navedene dodatne preporuke izdane su, kako se navodi, s ciljem olakšanja obaveza koje poduzetnici imaju prema leasing društvima.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je u srijedu dodatne preporuke za lakšu otplatu leasinga, poput mogućnosti ugovaranja moratorija na razdoblje duže od tri mjeseca i prestanak naplaćivanja obračunatih kamata u razdoblju moratorija.

Hanfa preporuča i obustavu svih postupaka prisilne naplate tijekom ugovorenog razdoblja moratorija za ranije uredne korisnike leasinga te preporuča da se tijekom odgode ne obračunavaju i ne naplaćuju zatezne kamate primateljima leasinga kojima je odobrena odgoda plaćanja.

Navedene dodatne preporuke izdane su, kako se navodi, s ciljem olakšanja obaveza koje poduzetnici imaju prema leasing društvima te sprječavanje pogoršanja financijske situacije u toj djelatnosti.

Prema Hanfinim podacima, do 1. svibnja leasing kuće odobrile su reprogram za 67,7 posto leasing ugovora za koje je to zatraženo odnosno za 77,5 posto vrijednosti svih ugovora, dok je preostali dio zahtjeva u obradi. U pojedinim leasing kućama postotak reprogramiranih ugovora o leasingu iznosi čak 100 posto zatraženih reprograma, koje se često naziva i moratorijem na leasing.

To znači da su društva primateljima leasinga do početka svibnja odobrili reprogram za 22.000 ugovora o leasingu ukupne vrijednosti 4,5 milijardi kuna. Hanfa je utvrdila da leasing društva najčešće odobravaju odgode plaćanja na tri mjeseca te da se, za financijski leasing, tijekom odgode zaračunava i naplaćuje redovna kamata, što poduzetnicima nije dovoljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close