Hanfa: Kompanije na burzi mogu odgoditi objavu financijskih izvješća

Autor: Tomislav Pili , 27. ožujak 2020. u 10:33
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

O kašnjenju i razlozima kašnjenja dužni bez odgode obavijestiti Hanfu i javnost. Pri tome moraju navesti, u mjeri u kojoj je to moguće, predviđeni datum objave godišnjeg izvještaja.

Kompanije s dionicama uvrštenima na Zagrebačkoj burzi moći će odgoditi objavu financijskih izvješća za prošlu godinu te prvo i drugo tromjesečje ove godine, objavila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). S obzirom na postojeću situaciju uzrokovanu koronavirusom, Hanfa je uputila sve izdavatelje – koji neovisno o svim svojim uloženim naporima neće biti u mogućnosti objaviti u zakonom propisanom roku svoje revidirane godišnje izvještaje za 2019. godinu, te tromjesečne izvještaje za prvo i drugo tromjesečje 2020. godine – da su o kašnjenju i razlozima kašnjenja dužni bez odgode obavijestiti Hanfu i javnost. Pri tome moraju navesti, u mjeri u kojoj je to moguće, predviđeni datum objave godišnjeg izvještaja.

„Hanfa će u okviru svojih nadzornih aktivnosti uzimati u obzir sve okolnosti pojedinog slučaja kašnjenja s objavom revidiranih godišnjih izvještaja za 2019. i tromjesečnih izvještaja za prvo i drugo tromjesečje 2020. te se u opravdanim slučajevima rukovoditi današnjom javnom objavom Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA)“, stoji u Hanfinu priopćenju. U ESMA-inoj objavi navodi se kako za kompanije čije dionice kotiraju na europskim burzama i koja su dužna objaviti svoje godišnje i polugodišnje izvještaje financijski regulatori neće poduzimati nadzorne mjere u slučaju kašnjenja s objavom. Ovakvo postupanje regulatora odnosi se na razdoblje kašnjenja od dva mjeseca u slučaju revidiranih godišnjih izvještaja i na razdoblje kašnjenja od jednog mjeseca u slučaju polugodišnjih izvještaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close