HANFA smiruje paniku: ‘Mirovinski fondovi su dugoročni ulagači’

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2020. u 12:52
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

‘Nastavno na recentne napise u medijima o gubicima mirovinskih fondova, kratko podsjećamo na strukturu mirovinskog sustava kapitalizirane štednje u Republici Hrvatskoj (tzv. II. stup).’, stoji u priopćenju koje prenosimo u cjelosti.

Ulaganja mirovinskih društava podijeljena su u tri tipa fonda koji se razlikuju po riziku i očekivanim prinosima odnosno po investicijskim strategijama.

Tako su fondovi tipa A najrizičniji, ali i s najvišim očekivanim prinosima. S druge strane fondovi tipa C su najmanje rizični odnosno s najmanjim očekivanim prinosima.

Neovisno o tipu fonda, važno je naglasiti da su mirovinski fondovi dugoročni ulagači te se očekuje da utjecaj ovakvih tržišnih šokova, koji se događaju s vremena na vrijeme, tijekom vremena investiranja bude neutraliziran kada dođe do oporavka tržišta.

II. stup mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj je ustrojen kao tzv. life-cycle struktura koja se sastoji od tri ranije spomenute kategorije obveznih mirovinskih fondova. Tako su u fondovima kategorije A, čija se imovina može u značajnijoj mjeri ulagati u rizičnije klase imovine poput dionica, članovi u pravilu mlađa populacija kojoj je preostalo više od 10 godina do umirovljenja.

Mlađi članovi imaju veću sposobnost podnošenja rizika i dovoljno godina članstva u mirovinskom fondu je pred njima, tako da mogu lakše podnijeti fluktuacije na dioničkim i sličnim tržištima.

Mirovinski fondovi kategorije B više ulažu u hrvatske državne obveznice, dozvoljeno im je ulagati i u dionice, no u manjoj mjeri u odnosu na fondove kategorije A. Takva ograničenja ulaganja proizlaze iz činjenice da su osobe koje su članovi fondova kategorije B bliže mirovini odnosno preostalo im je više od 5 godina do umirovljenja.

Konačno, fondovi kategorije C imaju najkonzervativniju strategiju ulaganja budući da su dužni najveći dio svoje imovine ulagati u državne obveznice koje nose stabilne i predvidive novčane tokove, a ulaganje u dionice im je zabranjeno. Osobe kojima je do umirovljenja preostalo manjeod 5 godina moraju biti članovi upravo mirovinskog fonda kategorije C, a kako ih se ne bi izlagalo riziku pada cijene dionica te kako bi se očuvala vrijednost njihovih budućih mirovina.

Stoga je pad vrijednosti dionica na financijskim tržištima uslijed pojave koronavirusa COVID-19 najviše pogodio fondove kategorija A i B, no imovina fondova kategorije C nije značajnije izgubila na vrijednosti. Navedeno je posljedica spomenutog life-cycle modela II. stupa mirovinskog osiguranja kojim se osigurava zaštita budućih umirovljenika, kako starije životne dobi koji uskoro ostvaruju pravo na mirovinu, tako i onih mlađih koji s obzirom na veći broj godina koje imaju do umirovljenja mogu očekivati dugoročnu stabilnost.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Nije jednostavno. Kad mi poduzetnici izdvajamo lovu za sve poreze koji djelomicno idu i u fondove pa oni stalno nesto kupuju po 10 a prodaju po 1, jer ti isti su uhljebi na svoj nacin na koji ih je postavila podobnost a ne zna je. Navedite mi taksativno 10 visokorangiranih politicara ili ministara koji imaju i 1 dionicu hr kompanija? Naravno ht ne racunamo. Necete ih naci vjerujte mi. Sve sam vam rekao. I zato ne vidim vise smisao postojanja zse. Tih par kompanija koje su gore ionako nemaju dionice na svijetskim burzama.

Bently, 23.03.2020. u 11:10

mirovinski fondovi nakon ovog nece imati ni da pokriju troskove hanfe a kamoli za mirovine. Jeste li vi svjesni sto tek slijedi u globalnom financijskom smislu.

Pad cijena ovisan je o stanju ulagača. Ukoliko nastane panika cijene ce ici dolje, ukoliko ne bude panike cijene ce ostati takve a cim krenu investiranja iste ce se vratiti ako ne i narasti. Vrlo jednostavno … Zar ne ?

mirovinski fondovi nakon ovog nece imati ni da pokriju troskove hanfe a kamoli za mirovine. Jeste li vi svjesni sto tek slijedi u globalnom financijskom smislu.

a imaju i RIV, koja je ljosnula 70%…i to kratkorocno.

New Report

Close