Gubitak norveškog državnog fonda od gotovo 34 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 07:00

Negativni prinos prati rezultate ulaganja u dionice, koje su u trećem tromjesečju činile 70,6 posto imovine. U drugom tromjesečju njihov je udio iznosio 71,3 posto.

Norveški državni mirovinski fond u trećem tromjesečju zabilježio je gubitak na ulaganjima od 374 milijarde norveških kruna, 33,80 milijardi dolara, zbog pada vrijednosti svih kategorija imovine. Prinos na ulaganja iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna minus 2,1 posto, objavio je fond koji ulaže prihode od prodaje nafte i plina u dionice, obveznice, nekretnine i projekte obnovljivih izvora energije u mirovinu građana.

Negativni prinos prati rezultate ulaganja u dionice, koje su u trećem tromjesečju činile 70,6 posto imovine. U drugom tromjesečju njihov je udio iznosio 71,3 posto. Gotovo isti negativan prinos fond je zabilježio i na ulaganjima u obveznice, a najlošiji rezultat zabilježio je u ulaganjima u nekretnine koje nisu uvrštene na burzu, od minus 3,3 posto. Pad u svim kategorijama imovine “možda signalizira da je određenu ulogu odigrao i temeljni makroekonomski faktor i… čovjek bi bio sklon uprijeti prstom u kontinuirani rast kamatnih stopa”, izjavio je za Reuters zamjenik izvršnog direktora fonda Trond Grande.

Komentirajte prvi

New Report

Close