Generali najizgledniji kupac za slovensku Adriaticu

Autor: Ana Blašković , 24. travanj 2018. u 22:01
Čelni ljudi Generalija Philippe Donnet i Gabriele Galateri di Genola

Za Adriaticu zainteresirana tri kupca: talijanski Generali, austrijski Vienna Insurance Group te Grawe.

Adriatic Slovenica, treća najveća osiguravateljna kompanija po ukupnoj bruto premiji u Sloveniji, uskoro bi mogla dobiti novog kupca.

Za nju su zainteresirana tri kupca, talijanski Generali, austrijski Vienna Insurance Group te Grawe. Proces podnošenja obvezujućih ponuda još je otvoren, no najviše šanse daje se talijanskom Generaliju, piše slovenski Svet kapitala. 

 

150 milijuna

eura kalkulira se da bi mogla biti cijena Adriatice

Četiri igrača
Odluka o prodaji trebala bi biti donesena do ljeta, a očekivana cijena kreće se oko 150 milijuna eura. Slovenskim tržištem neživotnih dominiraju četiri velika igrača: Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava, Vzajemna i Adriatic Slovenica s oko 80 posto tržišta. Krajem 2017. Triglav je imao 29 posto, Sava 19 posto, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica 17,8 posto, a Adriatic Slovenica, u vlasništvu KD grupe, 15,7 posto tržišta.

Prodaju će zasigurno sa zanimanjem pratiti i u rovinjskom Adrisu koji posljednje dvije godine neuspješno pokušava povećati svoj udio u Savi, no već je dvaput dobio političku odbijenicu. U prvom pokušaju slovenski regulator ocijenio je da je Adris pretjerano izložen hrvatskim državnim obveznicama,  a potom zbog izloženosti Agrokoru.

Prisutni i u Hrvatskoj
Prema pisanju Sveta kapitala, još se ne zna kakav će stav zauzeti nova Vlada vezano za prodaju Adriatice (koja je kroz podružnicu prisutna i na hrvatskom tržištu), a to će se odraziti i na cijenu. Ukupna bruto premija Adriatic Slovenice porasla je prošle godine 1,4 posto na 304 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close