Fondovi kojima se trguje na burzi osvojili srca i novac naših i stranih ulagača

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Globalni trendovi preslikavaju se i na hrvatsko tržište gdje je promet ETF-ovima u travnju bio 140 posto veći nego mjesec ranije.

Investicijski fondovi čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) privlače sve više investitora, kako na domaćem, tako i na globalnom tržištu.

Podaci Zagrebačke burze za travanj pokazuju da trgovina ETF-ovima ne jenjava. Naime, prošloga je mjeseca ostvaren promet ETF-ovima od 4,3 milijuna kuna što je 140 posto više nego u ožujku.

Popularniji ‘slovenac’

Pri tome je među domaćim ulagačima bio popularniji ETF koji prati kretanje slovenskog burzovnog indeksa SBI TOP s kojim je protrgovano za 2,5 milijuna kuna.

ETF na domaći CROBEX privukao je 1,8 milijuna kuna prometa. Još valja naglasiti da je tržišna kapitalizacija ETF-ova porasla 6,5 posto dok je dionička kapitalizacija uglavnom stagnirala. Trendovi na hrvatskom tržištu što se tiče ETF-ova vrlo su slični događanjima i na globalnom.

Kako pokazuju podaci koje je za Financial Times prikupio Investment Company Institute (ICI), imovina pod upravljanjem u ETF-ovima po prvi je put nadmašila iznos pohranjen u investicijskim fondovima koji prate kretanje dioničkih indeksa. Na kraju ožujka imovina u ETF-ovima vrijedila je 8,33 bilijuna dolara, malo više nego u indeksnim fondovima.

8,33

bilijuna dolara iznosila je imovina pod upravljanjem u globalnim ETF-ovima

Međutim, ovogodišnja brzina uspona ETF-ova je zapanjujuća. Još krajem 2020. u ETF-ovima se nalazilo 7,71 bilijun dolara, a u indeksnim fondovima 7,76 bilijuna dolara. Ovi podaci odražavaju i činjenicu koliko su ETF-ovi preoblikovali globalnu fondovsku industriju.

“Ulagači sve više grade cjelokupne investicijske strategije koristeći isključivo ETF-ove. Mogućnosti koje pri tome imate značajno nadmašuju one u tradicionalnim indeksnim fondovima”, tumači Todd Rosenbluth, voditelj istraživanja u CFRA.

Podsjetimo, ETF-ovi, osim na burzovne indekse, mogu biti vezani i na niz ostalih investicijskih klasa, poput sirovina, plemenitih metala, valuta ili obveznica.

Obveznički ETF-ovi sada su u trendu nakon što su ulagači ostali ugodno iznenađeni njihovom otpornošću na gubitke tijekom pandemijskog kraha tržišta u ožujku prošle godine.

Nadmašili ‘starije rođake’

Podaci ICI-ja pokazuju da su ETF-ovi svojim brojem značajno nadmašili svoje “starije rođake”. Krajem prošle godine u svijetu je postojalo 6725 ETF-ova te 3196 indeksnih investicijskih fondova. Burzovno utrživi fondovi posebno su u trendu u SAD-u jer ulaganje u njih donosi porezne olakšice.

Sean Collins, glavni ekonomist ICI-ja, ističe da su krajem ožujka američki ETF-ovi držali 5,58 bilijuna dolara imovine, a indeksni fondovi 5 bilijuna dolara.

U aktivno upravljanima investicijskim fondovima nalazilo se 15 bilijuna dolara. Međutim, kritičari ETF-ova tvrde kako potiču prekomjerno trgovanje što šteti povratima i pojačava volatilnost na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close