Financijska imovina kućanstava porasla 4,4 milijarde eura u godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2024. u 12:43
Kućanstva u Hrvatskoj imaju 87 milijardi eura financijske imovine i 24 milijarde eura dugova/D. Petric/PIXSELL

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem imovina je porasla 2,4 posto, a u proteklih godinu dana veća je za 4,4 milijarde eura, odnosno 5,4 posto.

Ukupna financijska imovina kućanstava u Hrvatskoj dosegnula je 87 milijardi eura krajem trećeg kvartala prošle godine.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem imovina je porasla 2,4 posto, a u proteklih godinu dana veća je za 4,4 milijarde eura, odnosno 5,4 posto, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem Statističkom priopćenju o financijskim računima.

Krajem rujna 2023. financijske obveze kućanstava povećale su se na 24 milijarde eura, što je porast od 2,8 posto u odnosu na kraj drugog tromjesečja. Gledajući razdoblje od posljednjih godinu dana, financijske obveze kućanstava porasle su 1,8 milijardi eura, odnosno osam posto.

“Ta kretanja rezultirala su povećanjem financijske neto vrijednosti sektora kućanstava na 62,7 milijarde eura ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, odnosno 2,6 milijardi eura ili 4,4 posto više u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine”, ističu analitičari središnje banke.

Dodaju da je time neto vrijednost sektora kućanstava nastavila s postupnim rastom započetim u drugom tromjesečju 2022. ubrzo nakon završetka razdoblja ubrzanog rasta koje je trajalo od drugog tromjesečja 2020. do četvrtog tromjesečja 2021.

Kad su u pitanju domaće tvrtke, krajem trećeg lanjskog tromjesečja njihova je imovina dosegnula 127 milijardi eura, odnosno 3,3 posto više nego na krajem drugog tromjesečja prošle godine.

Financijske obveze (nefinancijskih) tvrtki iznosile su 184 mlrd. EUR, 2,2 posto više nego krajem lipnja. Rezultat takvih kretanja bilo je povećanje financijske neto vrijednosti na –57 milijardi eura, 0,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close