Fed pružio malo utjehe nakon rekordnog pada gospodarstva od 32,9 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2020. u 22:00
Predsjednik Feda Jerome Powell/REUTERS

Nakon oštrog pada, gospodarska aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali posljednjih mjeseci, no ostat će znatno ispod razina na početku godine.

Nakon rekordnog pada američkog BDP-a u drugom tromjesečju od 32,9 posto Wall Street je malo utjehe našao u najavi središnje banke da će novac biti vrlo jeftin još dugo vremena.

Američka središnja banka Fed u srijedu je ponovila obećanje da će koristiti sve raspoložive alate kako bi poduprla američko gospodarstvo i da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude potrebno da se gospodarstvo oporavi od posljedica koronakrize, istaknuvši pritom da će putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa.

„Nakon oštrog pada, gospodarska aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali posljednjih mjeseci, no ostat će znatno ispod razina na početku godine”, rekli su dužnosnici Feda u priopćenju, objavljenom u srijedu po završetku dvodnevne sjednice, održane putem videokonferencije.

Valja naglasiti kako je podatak o padu BDP-a objavljen jučer ipak nešto bolji od očekivanja ekonomista koji su prognozirali smanjenje od 34,7 posto.

34,7

posto pada američkog BDP-a u drugom tromjesečju očekivali su ekonomski analitičari

Svi članovi Fedova odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 posto, u kojem se nalazi od 15. ožujka kada je novi koronavirus počeo zahvaćati zemlju.

„Odbor očekuje da će zadržati ovaj ciljani raspon sve dok ne bude siguran da je gospodarstvo prevladalo najnovije događaje i da je na putu da ostvari ciljeve o maksimalnoj zaposlenosti i o stabilnosti cijena”, stoji u priopćenju.

Dodaju i da će „putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa”. Iz Feda su poručili i da će nastaviti svakog mjeseca kupovati najmanje 120 milijardi dolara američkih državnih obveznica i vrijednosnica osiguranih hipotekom s ciljem stabilizacije financijskih tržišta.

Dužnosnici Feda nadali su se da će te mjere pomoći zaustaviti virus, što bi gospodarstvu omogućilo brzi oporavak, iako su strahovali od mogućeg ponovnog rasta broja zaraženih i slabljenja gospodarskog oporavka.

Od Fedove sjednice u lipnju epidemija je intenzivirana u SAD-u, gdje u prosjeku dnevno bilježe oko 65 tisuća novozaraženih, a raste i broj umrlih od Covida-19, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close