Facebookova kriptovaluta digla bitcoin blizu 9000 dolara

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2019. u 22:00
Cijena bitcoina u ponedjeljak je skočila za gotovo 11 posto na 8802 dolara/REUTERS

Motiv za skok cijene leži u sve izraženijem prihvaćanju kriptovaluta od velikih kompanija.

Trend rasta vrijednosti bitcoina ne posustaje, a u ponedjeljak je cijena te kriptovalute dodatno skočila na najvišu razinu u više od godinu dana. Razlog najnovijem jačanju vrijednosti inozemni analitičari vide u najavi Facebooka da planira izdati vlastitu kriptovalutu. 

Najviše u godinu dana 
Prema podacima Coinmarketcapa, vrijednost bitcoina u ponedjeljak nakon 15 sati skočila je 10,6 posto na 8802 dolara. Inače, to nije najviša cijena zabilježena u posljednja 24 sata. Podaci Bitcoin Price indeksa Coindeska pokazali su da je cijena u jednom trenutku dosegnula čak 8937 dolara. To je najviša cjenovna razina od 11. svibnja prošle godine. Time je nastavljen oporavak bitcoina koji je samo tijekom ove godine poskupio za 140 posto.

 

8397 $

najviša je zabilježena cijena u 24 sata

Motiv za skok analitičari vide u sve izraženijem prihvaćanju kriptovaluta od velikih kompanija. Tako je tajvanski proizvođač mobitela HTC predstavio telefon s naglaskom na mogućnost spremanja kriptovaluta. No, vodeći motiv investitori su našli u Facebookovoj najavi da dovršava planove o lansiranju vlastite kriptovalute i sustava digitalnog plaćanja u desetak zemalja do prvog kvartala 2020. godine.

Rasli i ostali
Prema napisima, Facebook želi stvoriti digitalnu valutu koja će njegovim korisnicima omogućiti jeftino i sigurno plaćanje bez obzira na to imaju li ili ne bankovni račun. Kriptovalutama se otvara i financijski sektor. Investicijska kuća Fidelity pokrenula je novu kompaniju kako bi pomogla institucionalnim investitorima u trgovanju bitcoinom.

Osim bitcoina koji je i dalje prilično udaljen od rekordne cijene od 19.000 dolara, u ponedjeljak je skočila cijena i ostalih kriptovaluta. Ethereum, druga najveća digitalna valuta po kapitalizaciji, skočila je 8,7 posto na 270,2 dolara dok je XRP porastao 8,3 posto na 0,41 dolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close