Europske burze stabilne nakon tri dana rasta

Autor: Poslovni.hr/H , 31. srpanj 2015. u 09:56
Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 1.570 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro indeks stabilni, nakon tri dana neprestanog rasta, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 1.570 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,1 posto.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica Airbusa, s rastom cijene za 4 posto, nakon što je taj proizvođač zrakoplova izvijestio o rastu dobiti i prihoda u prvom polugodištu za 6 posto.

Na burzama vlada oprez jer se ulagači plaše povećanja ključnih kamata američke središnje banke, s obzirom na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Jučer je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 2,3 posto. To je, doduše, nešto manje od očekivanih 2,6 posto, no prema revidiranim podacima, BDP je u prvom tromjesečju porastao za 0,6 posto, a ne pao za 0,2 posto, kako je pokazivala prethodna procjena.

Ubrzanje rasta gospodarstva daje američkom Fedu razloga za povećanje kamata do kraja godine, možda već u rujnu, kažu analitičari.

"I dok neki ekonomisti smatraju da je rast američkog gospodarstva slab, mi smatramo da je dovoljno snažan da bi Fed mogao povećati kamate po prvi puta nakon devet godine", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 20.585 bodova. U cijelom ovom tjednu osvojio je 0,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close