Euro najslabiji od početka godine

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2018. u 21:59
Foto: Thinkstock

Tečaj europske valute prema američkoj potonuo na 1,1795 dolara.

Tečaj eura u četvrtak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u pet mjeseci jer ulagače brine razvoj političke situacije u Italiji, dok dolaru i dalje podršku pruža rast prinosa na državne obveznice. Eurom se trgovalo po 1,1795 dolara, što znači da mu je cijena skliznula blagih 0,1 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

Zadržao se ipak nešto iznad najnižih razina u ovoj godini, od 1,1763 dolara, na koje je skliznuo u jednom trenutku u trgovanju u srijedu. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je pak nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 93,373 boda, ispod najviših ovogodišnjih razina. Nastavak rasta prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice daje podršku dolaru, a oni su u međuvremenu dosegnuli 3,12 posto, najviše razine od 2011. godine. Pažnju ulagača, kad je o euru riječ, i dalje plijeni politička situacija u Italiji, gdje dvije populističke stranke – Pokret 5 zvijezda (M5S) i Liga – pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 tjedana nakon što su održani parlamentarni izbori.

Pritiske na slabljenje eura izazvali su najnoviji napisi u talijanskim medijima da bi prema koalicijskom programu M5S i Liga od Europske središnje banke (ECB) mogli tražiti oprost 250 milijardi eura dugova. Tečaj eura kreće se tako osjetno ispod razina iznad 1,24 dolara, koje je dosegnuo u travnju.

“Čini se da je euro na putu daljnjih gubitaka budući da tržišni sudionici, čini se, imaju još eura u portfeljima kojih se žele riješiti”, kazao je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitesu. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close