Euro blizu najviših razina u tri mjeseca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2020. u 12:51
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tečaj eura u četvrtak je prema dolaru nakratko dosegnuo najvišu razinu u zadnja tri mjeseca na međunarodnim tržištima budući da su američku valutu pritisnuli novi gospodarski pokazatelji.

Tečaj eura tijekom prijepodneva dosegnuo je i 1,1941 dolar, najvišu razinu od 1. rujna. Potom se blago spustio na 1,1912 dolara, što znači da nije zabilježio veće promjene u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva iznosio je 92,05 bodova i bio više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. U ranijem trgovanju nakratko je pak skliznuo na najnižu razinu u gotovo tri mjeseca od 91,84 boda.

Dolar su pritisnuli podaci s tržišta rada, koji su u srijedu pokazali da su zahtjevi američkih građana za naknadu za nezaposlenost u prošlom tjednu porasli za 30 tisuća, na 778 tisuća. Takve brojke sugeriraju da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.

Dodatne pritiske na njegovo slabljenje izazvao je i jučer objavljen zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke Fed, koji signalizira da će središnja banka vjerojatno osnažiti svoj program kvantitativnog ublažavanja na idućem redovnom sastanku u prosincu.

Aktivnosti na tržištu prigušene su zbog Dana zahvalnosti u SAD-u.

Od važnih vijesti iz Europe izdvaja se izjava njemačke kancelarke Angela Merkel u četvrtak u parlamentu da će restriktivne mjere za usporavanje širenja koronavirusa u Njemačkoj ostati na snazi barem do kraja prosinca, a moguće i dulje.

Tečaj britanske funte zadržao se blizu najviše razine u tri mjeseca prema dolaru od 1,3399 dolara dok trgovci čekaju pojedinosti ovotjednih pregovora Britanije i Europske unije vezano za trgovinske odnose nakon brexita.

Komentirajte prvi

New Report

Close