Testiraju može li bitcoin biti novac u stvarnom životu

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2021. u 13:26
U zemlji su izbili i prosvjedi protiv uvođenja bitcoina/REUTERS

Vlada smatra da je uključivanje bitcoina u optjecaj nužno za gospodarski rast El Salvadora koji ovisi o doznakama iz SAD-a.

El Salvador jučer je postao prva država u svijetu u kojoj je bitcoin legalno sredstvo plaćanja, što će omogućiti provjeru u realnim uvjetima teze o lakšem i jeftinijem prijenosu novca iz inozemstva, što tvrde zagovornici ove ideje.

S druge strane, protivnici ove ideje tvrde da će to omogućiti samo jednostavnije pranje novca.

Početni kredit 30 dolara

El Salvador je prije tri mjeseca usvojio zakon prema kojem svi trgovci moraju prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja ako imaju potrebne tehničke mogućnosti, a građani mogu i poreze plaćati u bitcoinima.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele rekao je da će svatko tko preuzme digitalni Chivo novčanik dobiti početni kredit u iznosu od 30 dolara. Dodao je kako će postojati 200 bankomata Chivoa. Bitcoin ne kontrolira središnja banka, već je nastao decentraliziranim i iznimno energetski intenzivnim računalnim procesom.

Njezina vrijednost snažno fluktuira, ističe njemačka novinska agencija. Primjerice, u travnju je cijena dosegla rekordnih 64.000 dolara da u svibnju pala na 30.000 dolara.

Službena je valuta Salvadora od 2001. američki dolar, zbog čega je ta srednjoamerička zemlja postala ovisna o monetarnoj politici američke središnje banke, napominje dpa.

6

milijardi dolara iznosile su prošle godine novčane doznake iz SAD-a što je 23 posto vrijednosti gospodarstva

Uključivanje u opticaj kriptovalute čija vrijednost ovisi isključivo o tržišnim kriterijima nužno je za gospodarski rast Salvadora, navodi se u zakonu kojim je bitcoin pretvoren u legalno sredstvo plaćanja.

Oko 70 posto od približno šest milijuna stanovnika Salvadora nema pristup tradicionalnim financijskim uslugama, a mnogi ovise o inozemnim doznakama rođaka u SAD-u. Samo prošle godine novčane doznake iz inozemstva dosegle su iznos od gotovo 6 milijardi dolara što je 23 posto vrijednosti gospodarstva.

To je jedan o najviših udjela doznaka u BDP-u u svijetu. Na naknade za prijenos tog novca stanovnici El Salvadora godišnje troše 400 milijuna dolara.

Mnogi ni ne znaju za bitcoin

Međutim, dvije trećine građana Salvadora protivi se zakonu o bitcoinu, pokazalo je nacionalno istraživanje koje je u kolovozu provelo srednjeameričko sveučilište Universidad Centroamericana (UCA) na uzorku 1300 ispitanika.

Otprilike isti postotak ispitanika nije točno znao što je bitcoin, a samo 4,8 posto ispravno ga je definiralo kao kriptovalutu. No, postoje i oni koji optimistično gledaju na odluku mladog i karizmatičnog predsjednika Bukelea.

“Donijet će nam dobrobiti. Imamo obitelj u SAD-u i sada nam mogu poslati novac bez naknade, neovisno koliko banke naplaćuju za slanje novca iz SAD-a u El Salvador”, kaže za Reuters Reina Isabel Aguilar, vlasnica trgovine u gradiću 50-ak kilometara od glavnog grada.

Vlada El Salvadora u ponedjeljak je kupila prvih 400 komada bitcoina, što je dijelom rezultiralo rastom cijene te kriptovalute za 1,5 posto na 52.680 dolara. U utorak oko 14.30 sati vrijednost je iznosila 50.865 dolara, 0,8 posto niže.

Komentirajte prvi

New Report

Close