Ekstaza za zlatom prešla na bitcoin

Autor: Tomislav Pili , 30. studeni 2017. u 14:14
Cijena digitalne valute prešla razinu od 11.000 dolara/Thinkstock

Analitičari ocjenjuju da se tržište kriptovaluta nalazi u euforiji kao tržište zlata u vrijeme krize 2010. godine.

Rast vrijednosti bitcoina sve je teže pratiti, no analitičari sugeriraju oprez. Nakon što je u srijedu rano ujutro probio razinu od 10.000 dolara čime je vrijednost te digitalne valute tijekom ove godine skočila za 10 puta, već za svega nekoliko sati cijena je narasla iznad 11.000 dolara. Prema podacima CoinDeska, poslijepodne je zabilježena cijena od čak 11.377,33 dolara. 

Strelovito gore 
Unatoč dramatičnom rastu vrijednosti posljednjih nekoliko godina, ukupna tržišna kapitalizacija bitcoina i dalje je manja od 200 milijardi dolara. Stoga njegovi zagovornici smatraju da cijena još može strelovito "ići gore" ako ta vrsta imovina privuče makar mali dio od 200 bilijuna dolara koji leže u tradicionalnim oblicima financijske imovine, poput dionica, obveznica, izvedenica, valuta ili roba.

Međutim, Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, ocjenjuje da ovogodišnji rast od 1000 posto nije tržišno opravdan i da postoji velika vjerojatnost da na tržištu kriptovaluta trenutno postoji balon koji bi se jednog dana mogao ispuhati. "Naime, gotovo svi koji trenutno ulažu novac u bitcoin i ostale kriptovalute to rade isključivo zbog špekulacije, a ne zbog želje da bitcoin koriste za obavljanje svakodnevnih transakcija", smatra Kokanović. On podsjeća da je jedna od najvećih banaka na svijetu, Goldman Sachs, prije desetak godina svojim klijentima savjetovala da kupuju naftu jer su očekivali porast cijene na 200 dolara po barelu. 

Svi u plusu 
"Ne samo da nije došlo do rasta, nego je cijena nafte pala sa 140 dolara na 30 dolara po barelu. Mnogi su za vrijeme krize prognozirali rast cijene zlata s 1940 dolara na 5000 ili čak 10.000 dolara po unci, a dogodilo se obrnuto, cijena je pala na nešto iznad 1000 dolara. Imam dojam da se tržište kriptovaluta trenutno nalazi u sličnoj fazi euforije", kaže Kokanović. Ističe kako većina novih klijenata Admiral Marketsa drži barem dio kapitala u bitcoinu, a s obzirom na rekordnu cijenu, gotovo svi su u plusu. 

Kuća u Zaprešiću za 10 bitcoina

Vlasnici ne strahuju
Oglas o prodaji kuće nedaleko Zaprešića u srijedu je privukao pažnju javnosti kada se saznalo da se radi o prvoj nekretnini u Hrvatskoj koja se može kupiti za bitcoin. Naime, kuća od 275 "kvadrata" nudi se za 663.000 kuna, odnosno 88.000 eura ili 10 bitcoina. Vlasnici koji su željeli ostati anonimni kažu da su prilikom predaje oglasa pomislili zašto ne uvrstiti i tu sve rasprostranjeniju i prihvaćeniju valutu. "Nismo željeli isključiti i tu mogućnost i zadovoljni smo interesom potencijalnih kupaca. Ne strahujemo od malverzacija jer da se do sada što negativno imalo pokazati, pokazalo bi se", kaže vlasnica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close