Ekonomisti snizili prognoze za gospodarstvo SAD-a

Autor: Tin Bašić , 16. listopad 2012. u 22:00
U ovoj godini očekuje se rast od 1,9 posto

Za razliku od 2,8 posto rasta BDP-a u idućoj godini koliko se predviđalo u svibnju, sada se zbog ‘stezanja remena’ očekuje plus od 2,4 posto.

Očekivani rast američkoga gospodarstva u idućoj godini trebao bi biti 2,4 posto, što je ipak lošije od posljednjih procjena iz svibnja. Prema najnovijoj anketi u kojoj su sudjelovali američki ekonomisti, očekuje se da će 2013. kompanije i potrošači "stegnuti remen" i manje trošiti.

Inače, u anketi koju je u svibnju provelo Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiju (NABE), gospodarski rast Sjedinjenih Američkih Država u idućoj je godini trebao iznositi 2,8 posto. Isto tako prije nešto više od četiri mjeseca ekonomisti su smatrali da će ovogodišnji rast iznositi 2,4 posto, no najnoviji rezultati su pokazali kako se očekuje rast od 1,9 posto. "Ekonomisti očekuju da će ukupni gospodarski rast u 2012. i 2013. godini biti mlak, no ipak smatraju da će se iduće godine polako ubrzati", pojasnio je Shawn DuBravac, koji je analizirao podatke iz ankete.

Inače, kada je Amerika u pitanju, glavno je pitanje hoće li se izbjeći velika šteta koju bi mogla izazvati tzv. fiskalna stijena, odnosno situacija u kojoj bi se poklopilo drastično smanjenje deficita državnoga proračuna koje se očituje u rezanju troškova i povećanju poreza na saveznoj razini teško 600 milijardi dolara. Te bi mjere trebale automatski zaživjeti početkom iduće godine, ako se ne umiješa Kongres i to stopira, što od njega traži i MMF.Iako većina poslovnih ljudi vjeruje da se na kraju neće dogoditi najgore, zasad se susprežu od ulaganja u nove projekte.

Rejting

Moody's zaprijetio

Moody's je u rujnu upozorio da bi SAD-u mogao oduzeti vrhunski kreditni rejting. Sve će ovisiti o pregovorima o državnom proračunu koji će se voditi iduće godine. "Ne budu li oni rezultirali mjerama za dugoročno snižavanje državnoga duga, rejting će biti snižen. Ako pak dođe do konkretnih poteza koji bi zajamčili stabilizaciju, a potom i silazni trend omjera duga i BDP-a, vrhunski rejting će vjerojatno biti potvrđen.

Komentirajte prvi

New Report

Close