ECB razmatra kako povećati profitabilnost banaka

Autor: Tomislav Pili , 27. ožujak 2019. u 22:01
Predsjednik ECB-a Mario Draghi kaže da niska profitabilnost nije nužno u vezi s niskim kamatama

Mario Draghi ublažava posljedice negativnih kamatnih stopa.

Prinos na njemačke 10-godišnje obveznice spustio se u srijedu na -0,06 posto, najniže u 2,5 godine nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u govoru na konferenciji u Frankfurtu najavio mjere za ublažavanje posljedica negativnih kamatnih stopa.

 

-0,06posto

iznosio je u srijedu prinos na njemačke obveznice

Draghi je istaknuo kako je ECB spreman još produžiti razdoblje rekordno niskih kamatnih stopa, ako bude potrebno. ECB drži kamatne stope na rekordno niskim razinama kako bi osigurao protok novca u realno gospodarstvo. Banke se pak žale da ta poticajna mjera smanjuje njihovu dobit. “I dalje ćemo nastojati detektirati kako banke mogu zadržati dobre poslovne rezultate i u uvjetima nižih neto kamatnih marži”, izjavio je čelnik ECB-a. “Ukaže li se potreba, moramo također razmotriti moguće mjere očuvanja povoljnog utjecaja negativnih kamatnih stopa na gospodarstvo i paralelno ublažiti eventualne nuspojave”, dodao je Draghi. Moguća mjera ublažavanja negativnih posljedica bilo bi utvrđivanje maksimalne visine bankovnih depozita u slučaju čijeg bi prekoračenja banke plaćale negativne kamatne stope, doznaje AFP.

Prednost te mjere bilo bi zadržavanje ukupne kamatne stope na postojećoj razini, čime bi se zadržao njezin pozitivan utjecaj na gospodarstvo. Čelnik ECB-a naglašava pritom da niska profitabilnost banaka “nije nužno posljedica negativnih kamatnih stopa”.

Komentirajte prvi

New Report

Close