Dolar ojačao, a ulazak bitcoina u najstariju američku banku i Teslina kupnja povećali tjednu vrijednost kriptovalute za 20 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2021. u 22:00
Bitcoin je nakratko dosegnuo novu rekordnu razinu od 49.000 dolara/REUTERS

Banka BNY Mellon objavila je da je oformila odjel koji će klijentima pomagati u vezi držanja, prijenosa i izdavanja digitalne imovine.

Dolar je ojačao u petak prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, uz fokus investitora na dinamiku oporavka američkog gospodarstva, dok je bitcoin dosegnuo nove rekordne vrijednosti i ostvario je veliki tjedni dobitak.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u plusu 0,23 posto u odnosu na zatvaranje u četvrtak, na 90,62 boda.

Tečaj dolara istodobno je ojačao 0,3 posto prema jenu, na 105 jena. Euro je pak oslabio 0,23 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,2100 dolara.

Tečaj zajedničke europske valute prema britanskoj funti nije se znatnije promijenio nakon što su najnoviji podaci britanskog statističkog ureda ONS-a pokazali da je britansko gospodarstvo u pandemijskoj 2020. palo rekordnih 9,9 posto.

Funtom se tako oko podneva trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje od 87,79 penija za euro. Prema dolaru, tečaj funte istodobno je oslabio pak 0,16 posto, na 1,3793 dolara.

Investitore su naznake slabosti na američkom tržištu rada potaknule na preispitivanje očekivanja vezanih uz dinamiku oporavka američkog gospodarstva od pandemije.

Najnoviji podaci s američkog tržišta rada, objavljeni u četvrtak, pokazali su da je u prošlom tjednu naknadu za nezaposlene zatražilo 793.000 građana, oko 20.000 manje nego u tjednu ranije.

Investitorima pažnju trenutno zaokupljaju izgledi za američku valutu, o čemu su njihova mišljenja podijeljena, te nastoje procijeniti kakve će efekte na dolar imati očekivani novi fiskalni poticaji za američko gospodarstvo, vrijedni 1,9 bilijuna dolara, koje predlaže američki predsjednik Joe Biden.

Vrijednost bitcoina zadržala se blizu rekordnih razina i prošli je tjedan zaključio na dobitku od 20 posto.

Tijekom prijepodneva iznosila je oko 47.451 dolara, nadomak nove rekordne razine od 49.000 dolara koju je nakratko dosegnula nakon što je američka bankarska grupa BNY Mellon objavila da je oformila odjel koji bi klijentima pomagao u vezi držanja, prijenosa i izdavanja digitalne imovine.

Ovih je dana veliku pažnju plijenila vijest da je kompanija Tesla u bitcoine uložio 1,5 milijardi dolara, najavivši da će uskoro prihvaćati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja, podsjeća Reuters.

Nadalje, Mastercard je najavio je da ove godine planira otvoriti svoju mrežu za odabrane kriptovalute.

Komentirajte prvi

New Report

Close