Dolar najsnažniji u mjesec i pol uslijed drugog vala pandemije

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2020. u 21:59
Dolarov indeks tijekom prijepodneva u utorak nakratko je dosegnuo 93,848 bodova, Foto: REUTERS

Rizičnije valute ostale su pod pritiskom.

Dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema košarici valuta u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima jer su investitori zazirali od rizika zbog zabrinutosti u vezi porasta broja novozaraženih i novih mjera zatvaranja u Europi. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva je nakratko dosegnuo 93,848 bodova, najvišu razinu u šest tjedana, ojačavši za 0,3 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Oko podneva se stabilizirao na 93,63 boda, nedaleko razine s prethodnog zatvaranja.

Tečaj eura u jednom je trenutku skliznuo na 1,17235 dolara, za 0,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde u ponedjeljak je izjavila da ECB pomno prati aprecijaciju eura. „Aprecijacija eura očito igra ulogu u različitim područjima, a što se tiče monetarne politike, ona stvara pritiske na smanjenje razine cijena. Vrlo pažljivo pratimo aprecijaciju eura i uzet ćemo je u obzir pri odlučivanju o našoj monetarnoj politici”, poručila je Lagarde, odgovarajući na pitanja postavljena na jednom skupu.

“Riječi poput ‘drugog vala’ i ‘lockdowna’ prisutne su već nekoliko mjeseci, no dosad su tržišta tek s umjerenim oprezom reagirala na nove negativne vijesti. Međutim, budući da se situacija, čini se, pogoršava i to posebno u Europi, tržišta postaju nervozna u ovoj fazi”, rekla je valutna analitičarka u Commerzbanku You-Na Park-Heger. Rizičnije valute ostale su pod pritiskom, pri čemu je australski dolar oslabio 0,5 posto. Na sličnom je gubitku bio i novozelandski dolar. Švedska i norveška kruna također su oslabile prema dolaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close