Dobit Addika skočila 43 posto na 28,5 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2019. u 22:00
Banka je dionice na Bečku burzu uvrstila u srpnju/Marko Prpić/PIXSELL

Kreditiranje je poraslo za preko 15 posto dok je neto kamatni prihod uvećan pet posto na 91 milijun eura.

Addiko banka pohvalila se u utorak značajnim rastom dobiti u prvom financijskom izvješću nakon izlaska na Bečku burzu 12. srpnja.

Kako stoji u objavi, prilagođena dobit austrijske banke nakon oporezivanja u prvom je polugodištu dosegla 28,5 milijuna eura što je za 43,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Prilagodba rezultata
Prilagodba financijskih rezultata u prvih šest mjeseci bila je potrebna uslijed priznavanja troškova restukturiranja kao dio troškovnih inicijativa koje će biti izvršene u drugom polugodištu ove godine, troškova povezanih s uvrštenjem na burzu, utjecaja rezervacija povezanih s pravnim sporovima u vezi kredita u švicarskom franku u Hrvatskoj te nekoliko razriješenih pravnih sporova, pojašnjava se u objavi. Što se tiče ostalih rezultata, Addiko je naveo da je u prvih šest mjeseci zabilježen rast kreditiranja za više od 15 posto na godišnjoj razini na 3,6 milijardi eura.

Pri tome je kreditiranje građanstva poraslo za 13,3 posto, a malih i srednjih poduzeća za više od 17 posto. Prilagođeni neto kamatni prihod uvećan je za preko pet posto na 91 milijun eura.

 

32 milijuna

eura iznosili su prilagođeni prihodi od naknada austrijske banke

Prilagođeni prihod od naknada povećan je za gotovo devet posto dosegnuvši 32 milijuna eura. Operativni troškovi iznosili su 94,2 milijuna eura što je 0,7 posto više nego godinu ranije. Sve u svemu, navodi Addiko, prihodi su rasli brže od troškova poboljšavajući omjer troška i zarade na 76,6 posto. Banka je navela da je u prvom polugodištu nastavila sa smanjenjem portfelja nenaplativih kredita koji su krajem lipnja imali udjel od 4,6 posto u ukupnom kreditnom portfelju. Godinu ranije udjel je iznosio 5,6 posto. Ukupna imovina banke iznosi 6,2 milijarde eura dok su depoziti klijenata dosegnuli 4,9 milijardi eura. 

Velika prekretnica 
Razvan Munteanu, predsjednik Uprave Addiko Bank kazao je kako je uvrštenje na burzu u srpnju označilo veliku prekretnicu za banku i potvrdilo da na tržištu postoji potreba za specijaliziranom bankom koja izaziva tradicionalne univerzalne banke s jednostavnijim i fokusiranijim modelom poslovanja. Podsjetimo, izlazak Addika na tržište bilo je treće i do tada najveće ovogodišnje uvrštenje u najviši trgovinski segment na austrijskom tržištu kapitala. Trgovina je otvorena po cijeni od 17,7 eura po dionici, pri čemu je tržišna kapitalizacija bankarske grupacije orijentirane na jugoistočnu Europu dosegnula 345,2 milijuna eura uz udio slobodnih dionica od oko 55 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close