Dionice manjih američkih kompanija sve traženije

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2018. u 14:33
Indeks manjih kompanija Russell 2000 ojačao je sedam posto u prvom polugodištu, Fotolia

Indeks S&P 500 u prvih šest mjeseci rastao svega 1,7 posto.

U odnosu na protekle godine, američko dioničko tržište mjereno indeksom S&P 500 u prvih šest mjeseci iznjedrilo je prilično mršav rezultat. Indeks koji prati kretanje cijena dionica 500 najvećih američkih kompanija u dosadašnjem dijelu godine porastao je 1,7 posto iako je tehnološki Nasdaq i indeks manjih kompanija Russell 2000 na rekordnim razinama. Podsjetimo, u prvom polugodištu 2017. indeks S&P 500 je ostvario osam posto rasta.

Valja naglasiti kako je prošla godina ipak bila iznimka jer je tržište ostvarilo najbolji rezultat od 2013. godine. Ako se pribroje dividende, kompanije iz sastava S&P-a 500 donijele su investitorima tri posto prinosa, nasuprot 22 posto u prošloj godini. Da su investitori neskloni velikim kompanijama govori i 2-postotni pad Dow Jonesa kojeg su pritisli dvoznamenkasta slabljenja cijena dionice 3M-a, Procter & Gamblea, Caterpillara i General Electrica.

S druge strane, Russell 2000 bilježi rast od sedam posto jer investitori vjeruju da će manje kompanije mnogo više profitirati od porezne reforme, a i manje će osjetiti posljedice američko-kineskog uvođenja carina. Istaknimo i da je Nasdaq jurnuo devet posto.

Analitičari u prošlomjesečnoj anketi Reutersa predviđaju da će S&P 500 u ovoj godini zabilježiti rast od sedam posto, prilično niže od prognoza u veljači od devet posto. Za dolar zarade kompanija iz njegova sastava investitori trenutno plaćaju 16 dolara što je u skladu s petogodišnjim prosjekom.

Komentirajte prvi

New Report

Close