Dinkić zbog Karla Bildta mijenja odluke o Agrobanci

Autor: Rato Petković / VLM , 23. listopad 2012. u 21:59
Kad se doznalo da je i švedski ministar vanjskih poslova dioničar, vlada je promijenila ploču

Zbog pritiska stranih investitora koji su u banku uložili 70 mil. eura, a među njima je i švedski ministar, srbijanska vlada izradila novi zakon.

Srpska Agrobanka, kojoj je središnja banka oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 310 milijuna eura, bit će pripojena Poštanskoj štedionici uključujući i njezinu cjelokupnu imovinu. Taj će manevar vlada provesti kroz zakonski prijedlog upućen parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Osim Agrobanke zakon obuhvaća i ostale kreditore s većinskim državnim kapitalom, koje će se radi učinkovitijeg poslovanja spojiti u jednu veću banku. Na taj se način vlada kani riješiti problematičnih banaka koje posluju s gubicima, poput Privredne banke, Vojvođanske razvojne i Srpske banke. Ubrzano sređivanje stanja u domaćim bankama, koje ne uspijevaju držati korak s konkurencijom iz inozemstva, uslijedilo je nakon što su inozemni investitori, koji su u Agrobanku uložili 70 milijuna eura, zaprijetili tužbom pred međunarodnim sudom ako im depoziti ne budu vraćeni. Prethodna je vlada pokušala tu obvezu izbjeći manevrom osnivanjem Nove Agrobanke na koju je prenesena sva njezina imovina ostavivši dioničare na cjedilu, jer je u novoosnovanoj banci država jedini vlasnik, dok su mali dioničari, uključujući inozemne, zaobiđeni.

No stranci su pobjesnjeli i vladi dali rok da im do 26. listopada vrati uloženi novac. Vlada se pak ponašala kao da je se sve to ne tiče, sve dosad. Naime, okolnosti su se promijenile kada se pokazalo da se među inozemnim ulagačima nalazi i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji se u tom statusu našao preko švedskoga financijskog fonda East capital te je pokazao spremnost da se pridruži ostalim tužiteljima. U vladi su tako hitno pronašli izlaznu soluciju tako što su Agrobanku prebacili u Poštansku štedionicu u kojoj je i imovina inozemnih ulagača pa će moći doći do uloženog novca. To im je obećao i ministar financija Mlađan Dinkić uvjeravajući ih kako mogu biti bezbrižni jer će u Poštanskoj štedionici moći raspolagati vlastitim depozitima. Kako bi se cijela stvar "zamaskirala", vlada je u novi zakon ubacila i rješavanje ostalih problematičnih banaka, a u cijelu stvar bili su uključeni i stručnjaci MMF-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close