Deloitteu prihod skočio 15 posto, povećao prednost nad velikom četvorkom

Autor: Ana Blašković , 02. listopad 2023. u 19:00
Foto: Reuters

Kompanija je globalno ostvarila 64,9 milijardi dolara prihoda do kraja svibnja.

Deloitte bilježi skok globalnih prihoda od 15 posto ove godine zahvaljujući savjetovanju tvrtki o njihovom utjecaju na okoliš i reviziji ESG podataka koji su nadomjestili priljeve iz presušenog savjetovanja o spajanjima i akvizicijama.

Tvrtka je povećala svoju prednost među ‘velikom četvorkom’ divova profesionalnih usluga s 64,9 milijardi dolara prihoda u godini do 31. svibnja, piše Financial Times. Na primjeru Deloittea pokazuje se da bum zapošljavanja u cijelom sektoru nije u potpunosti nestao, čak iako su tvrtke, pa i sam Deloitte, otpustile tisuće zaposlenika u neuspješnim segmentima poslovanja.

Vrtoglavi ritam
Broj zaposlenih u Deloitteu povećao se 11 posto tijekom godinu dana, na 457.000 zaposlenih diljem svijeta. Dok je tehnološko savjetovanje usporilo nakon vrtoglavog ritma nakon pandemije koronavirusa, tvrtke još uvijek nadograđuju svoje IT i digitalne usluge, rekao je Deloitte koji je također počeo prodavati AI i metaverse usluge.

29,6

milijardi dolara ostvarila je tvrtka iz segmenta savjetovanja

Savjetovanje, najveći posao kompanije ostvario je najbrži tempo rasta bilježeći skok prihoda od 19,1 posto, na 29,6 milijardi dolara. I u drugim područjima rezultati su pokazali sposobnost tvrtke za profesionalne usluge da zamijeni nove usluge onima koje kaskaju. Rast prihoda u poslovanju revizije i osiguranja ubrzao se u odnosu na prethodnu godinu na 13,8 posto u lokalnoj valuti.

Prihodi su dosegnuli 12,3 milijarde dolara, potaknuti radom na okolišu, društvu i upravljanju, poput pripreme tvrtki za nove standarde ESG izvještavanja. Savjetodavno poslovanje u vezi s rizicima, koje uključuje savjete o kibernetičkoj sigurnosti i klimatskim promjenama, poraslo je 17,5 posto na 7,8 milijardi dolara.

Revizija i osiguranje

Rast prihoda u poslovanju revizije i osiguranja ubrzao se na 13,8 posto, dosegnuvši 12,3 milijarde dolara.

Deloitteov segment financijskog savjetovanja povećao je prihode za tek 4,7 posto u lokalnoj valuti, na 5,1 milijardu dolara, odražavajući oštro usporavanje nastavljajući se na ono iz prethodne godine kada je prihod pao više od 20 posto. Korporativno sklapanje poslova bilo je u padu ove godine, ali kompanija ističe da se segment restrukturiranja nešto oporavio, posebno zahvaljujući turbulencijama u američkoj i europskoj bankarskoj industriji ovog proljeća.

Najsnažnija Amerika
Deloitte je prvi od velike četvorke koji je objavio potpunu analizu rasta svojih prihoda za fiskalnu godinu 2023.

Izvršni direktor EY-a Carmine Di Sibio prethodno je otkrio da je kompanija povećala prihode za nešto više od 14 posto na globalnoj razini u svojoj fiskalnoj godini koja je završila 30. lipnja, na nešto manje od 50 milijardi dolara.

Očekuje se da će potpunije brojke objaviti sljedeći tjedan. PwC će rezultate objaviti sljedeći mjesec, a KPMG kasnije tijekom godine. Prema pisanju FT-a, kao privatna partnerstva, tvrtke ne moraju prijaviti brojke dobiti u većini jurisdikcija.

Rast prihoda bio je najsnažniji u Americi, rekao je Deloitte, sa 17,5 posto u lokalnoj valuti. Slijede Europa, Bliski istok i Afrika sa 12,6 posto, dok azijsko-pacifička regija zaostaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close