‘Da’ isplati dobrovoljne mirovinske štednje

Autor: Valentina Wiesner/VL , 07. studeni 2018. u 09:08
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvoje Pauković, direktor HUO-a, o promjenama na tržištu osiguranja, iskoracima u EU, zaštiti potrošača…

Na tržištu osiguranja događaju se brojne promjene, kako zakonske, tako i one vezane uz konsolidaciju, iskorak u zemlje EU, zaštitu potrošača. O tim će se temama, o kojima razgovaramo s direktorom Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvojem Paukovićem, sutra i prekosutra govoriti i na konferenciji Hrvatski dani osiguranja u Opatiji.

Premija osiguravatelja raste gotovo 10% prema podacima za rujan, koincidira s oporavkom kreditiranja. Je li to ponovo “čarobna formula” rasta? Kakvi su trendovi? Tržište se tijekom prošle i ove godine ubrzano konsolidira: tko su napadači, tko odlazi?

Postoji stabilan rast premijskih prihoda, ali postoje i još veća očekivanja imajući u vidu još uvijek relativno nisku penetraciju osiguranja u Hrvatskoj u odnosu na EU prosjek, više od 2000 eura premije po stanovniku u EU i oko 280 eura u Hrvatskoj. Daljnji rast očekuje se s porastom investicija, jačanja gospodarstva te životnog standarda građana.

Tržište je dinamično, u posljednjih nekoliko godina dolazi do smanjenja broja osiguratelja sa sjedištem Hrvatskoj, ali se osnivaju podružnice EU osiguratelja. Istodobno, i hrvatski su osiguravatelji uspješno iskoračili i na neke njegove zapadne dijelove, u Sloveniju, Austriju, Italiju… gdje također imaju zapažene rezultate.

Mijenja se zakonodavni okvir, koje su novosti?

Mijenja se Zakon o osiguranju te implementiraju nove odredbe o distribuciji osiguranja čiji je cilj povećati transparentnost i ojačati poziciju potrošača. Iako osiguravatelji u Hrvatskoj već dulji niz godina predlažu da im se omogući isplata obvezne i dobrovoljne mirovinske štednje jer su sa svojim iskustvom, sustavom upravljanja rizicima, stručnim kadrovima i pod nadzorom Hanfe, više nego kompetentni preuzeti takav zadatak, nažalost, omogućit će im se isplata samo dobrovoljne mirovinske štednje.

Također, moći će uz dozvolu Ministarstva financija, odnosno HNB-a, obavljati i poslove kreditnog posredovanja.

Promjene dolaze i kroz namete u Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju?

Kroz izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju pokušava se povećavati izdvajanje iz premije autoosiguranja s četiri na sedam posto, kao naknadu HZZO-u za troškove liječenja stradalih u prometu.

To nema uporište u podacima o prometnim nesrećama ili u podacima o troškovima HZZO-a te ćemo, ako predlagatelj ne odustane, morati zatražiti zaštitu Ustavnog suda i ukidanje takvih odredbi, što se već jednom dogodilo. Podizanje postotka izdvajanja može dodatno utjecati i na cijene na tržištu osiguranja, s čime vlasnici vozila neće moći biti zadovoljni. Očekujemo i aktivnu ulogu Ministarstva financija i Hanfe kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close