Credit Suisse u bitci protiv V. Britanije

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2018. u 14:57
Suđenje je zakazano za ljeto iduće godine/Reuters

Banka želi nazad stotine milijuna funti plaćenih na bonuse 2010. godine.

Švicarska Credit Suisse grupa priprema se za sudsku bitku s britanskim poreznim vlastima nadajući se povratu stotina milijuna funti bez kojih je ostala zbog kontroverznog poreza na bankarske bonuse 2010. godine, piše Bloomberg. 

Tada su britanski poreznici uveli jednokratan porez od 50 posto na bankarske bonuse iznad 25.000 funti što je Credit Suisse stajalo 440 milijuna švicarskih franaka, oko 450 milijuna američkih dolara, samo na ime tog poreza.

Spomenuti porez uvela je Vlada Gordona Browna potpirena bijesom javnosti zbog isplata milijunskih bonusa tik nakon svjetske financijske krize koji je u državnu blagajnu donio 3,4 milijarde funti, gotovo pet puta više od inicijalnih procjena. Švicarska banka na sudu će se boriti argumentima da njoj nije trebalo spašavanje javnim novcem pitajući se treba li taj porez smatrati državnom pomoći. 

Prema pisanju Bloomberga, kako bi platio porez, švicarski kreditor srezao je ukupna sredstva za isplatu globalnih bonusa za pet posto, dok su nagrade je britanskim djelatnicima, mahom direktorima,  odrezane za dodatnih 30 posto.

Credit Suisse sada traži povrat tog novca, kao i odštetu, navodeći problematičnim  "proizvoljni udar" tog poreza. Dok Credit Suisseu smatraju da ima legitiman interes za formalnu sudsku bitku jer to pitanje godinama neuspješno pokušavali riješiti. Odvjetnici poreznih vlasti u očitovanju na sudu očekivano su poručili da tužba banke "dolazi prekasno i da je promašena". Suđenje je zakazano za ljeto iduće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close