Cijene nafte u Londonu i dalje iznad 112 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2013. u 16:33
Ilustracija

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, kliznuvši na 112,62 dolara.

Cijene barela nafte zadržale su se u četvrtak na londonskom tržištu iznad razine od 112 dolara, poduprte optimizmom koje su potpirili podaci o proizvodnji u Kini i Njemačkoj, ali su ulagači na oprezu uoči objave podataka o američkim zalihama. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, kliznuvši na 112,62 dolara. Na američkom tržištu bio je skuplji 37 centi, dosegnuvši 95,60 dolara. Dan ranije cijena mu je poskočila 1,5 posto zbog smanjenog protoka nafte kroz naftovod Seaway.

"Cijene na londonskom tržištu i dalje bilježe tek neznatne pomake – postupno rastu od početka tjedna, ali uzlazni trend i dalje koči prekomjerna opskrba. Međutim, kineski indeks PMI podržat će trend rasta", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Indeks menadžera nabave za kineski proizvodni sektor koji izrađuje banka HSBC pokazao je rast aktivnosti u siječnju po najvišoj stopi u dvije godine, sugerirajući oporavak gospodarstva i jačanje potražnje za robama kao što je nafta.

Kineska potražnja za naftom mogla bi u ovoj godini porasti više od sedam posto, na 11,3 milijuna barela dnevno, procjenjuju analitičari.

Eurozona je također korak bliže oporavku, pokazao je Markitov indeks menadžera nabave, koji je u siječnju skočio na 48,2 boda, sa 47,2 boda koliko je iznosio u prosincu.

Pozornost tržišta sada se preusmjerava na izvješće američke vlade o zalihama u prošlom tjednu. Jučer objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API) o komercijalnim zalihama pokazali su rast zaliha sirove nafte za 3,2 milijuna barela. Analitičari su očekivali osjetno skromniji rast, za 1,8 milijuna barela.

Zalihe će biti u fokusu interesa ulagača s obzirom na jučerašnju neočekivanu vijest da je operater naftovoda Seaway više nego prepolovio protok sirove nafte, kojim se ona doprema od čvorišta u Cushingu do američkog dijela obale Meksičkog zaljeva, na 170 tisuća barela dnevno.

"To je ponovo preusmjerilo fokus na Cushing gdje razina zaliha i dalje naglo raste. Smanjenje protoka u naftovodu usporit će to smanjenje", tumače u Saxo Banku.

Zbog vjerskog blagdana u muslimanskom svijetu Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojim internetskim stranicama objavila koliko je jučer iznosila cijena referentne košarice njezine nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close