Cijene nafte prekoračile razinu od 60 dolara, ali je trgovce zabrinuo jedan podatak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2019. u 10:34
Foto: Getty Images

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su da će do ožujka 2020. ograničiti opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 60 dolara budući da je optimizam zbog podataka iz kineske i američke rafinerijske proizvodnje nadjačao zabrinutost zbog usporavannja kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,15 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 54,51 dolar.

Trgovce je zabrinuo podatak o usporavanju kineskog gospodarskog rasta u trećem tromjesečju, na šest posto, najnižu razinu u 27 i pol godina, pod utjecajem slabe tvorničke proizvodnje u uvjetima posustajanja domaće potražnje i stalnih trgovinskih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Potom su se fokusirali na podatak o povećanju aktivnosti prerade u kineskim rafinerijama, za 9,4 posto na godišnjoj razini, na 56,49 milijuna tona, zahvaljujući proizvodnji u novim rafinerijama i u skupini neovisnih nakon završetka radova na održavanju.

Službeno izvješće o američkim zalihama pokazalo je pak mješovite podatke, uz skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 9,3 milijuna barela ali i pad zaliha benzina, za 2,6 milijuna barela, te ostalih derivata, uključujući lož-ulje, za 3,8 milijuna barela.

"Stvarna ključna točka u izvješću jest činjenica da se SAD približava energetskoj neovisnosti", navode u bilješci analitičari PVM-a. "Ta je zemlja prvi puta u povijesti dva tjedna zaredom bila neto izvoznik sirove nafte i derivata", dodali su.

Tehnički odbor koji nadgleda provedbu globalnog sporazuma o ograničenju opskrbe Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača utvrdio je pak da su sudionici sporazuma u rujnu smanjili opskrbu trostruko više nego što je utvrđeno kvotama, saznaje se iz neimenovanih izvora.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su da će do ožujka 2020. ograničiti opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

OPEC je u najnovijem izvješću snizio procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini na 980 tisuća barela dnevno, potvrdivši ujedno procjenu o njezinom povećanju u 2020. za 1,08 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je naftni kartel jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 59,54 dolara, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close