Analitičari: Rijetko vidimo tako nisku razinu oscilacija kroz tako dugo vremensko razdoblje

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2020. u 15:45
Stručnjaci smatraju da se lanjska potražnja za naftom neće vratiti barem do 2022. godine/REUTERS

Svima, osim Saudijskoj Arabiji, jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na razine iz 2019. godine barem do 2022.

Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak rasti, pa je tako barel Brent nafte ostvario i peti mjesečni uzastopni rast. Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna dosegnule najviše razine u pet mjeseci, no kako uragan Laura nije nanio veće štete naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu, krajem tjedna cijene su skliznule s tih razina.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 1,6 posto, na 45,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 42,97 dolara.

Ponovna stagnacija

Tijekom tjedna cijene barela dosegnule su najviše razine u pet mjeseci jer su američki proizvođači prekinuli proizvodnju u Meksičkom zaljevu uoči udara uragana Laura.

“Uragani su prošli kroz američki dio Meksičkog zaljeva i prema preliminarnim procjenama nisu prouzročili štetu na bušotinskim postrojenjima ni u rafinerijama, pa su cijene nafte izgubile dodatak povezan s olujom i ponovo stagniraju”, kaže Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Stagnacija cijena posljedica je širenja koronavirusa u svijetu i slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, koja se neće oporaviti od koronakrize tako brzo kako su se ulagači nadali, što dovodi do slabosti potražnje.

“Cijene na naftnom tržištu već dugo neuobičajeno slabo osciliraju, za razliku od financijskih burzi. Nema impulsa koji bi ih podigao ili spustio. Rijetko vidimo tako nisku razinu oscilacija kroz tako dugo vremensko razdoblje, posebice s obzirom na dinamičnu situaciju na strani potražnje i ponude”, kaže Eugen Weinberg, analitičar u Commerzbank. Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična.

Jasno svima osim S. Arabiji

“Svima, osim Saudijskoj Arabiji, jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na razine iz 2019. godine barem do 2022.

Najnovija mjesečna procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), američke vlade i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sugerira da se potrošnja sljedeće godine neće oporaviti na pretpandemijsku razinu“, poručila je u bilješci klijentima konzultantska tvrtka PVM Oil Associates.

I dok je potražnja slaba, OPEC i njegovi saveznici u kolovozu su olabavili ograničenje proizvodnje, sa 9,7 milijuna barela dnevno na 7,7 milijuna barela dnevno.

Pola platformi opet radi

Američka proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu i dalje je manja za 70 posto, odnosno 1,29 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci američke vlade nakon prolaska uragana Laura u četvrtak obalom Lousiane i Teksasa. Od 310 naftnih platformi koje su do srijede evakuirane, njih 139 još nije započelo s radom, pokazuju podaci od nedjelje. Proizvodnja s naftnih platformi u Meksičkom zaljevu čini 17 posto američke proizvodnje nafte te 5 posto proizvodnje prirodnog plina. Osim toga, zbog nevremena s radom je prestalo i šest rafinerija koje čine 12 posto američkih prerađivačkih kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close