Cijene nafte osciliraju u tijesnom rasponu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 15:19
Ilustracija

Cijene nafte blago su porasle u petak na londonskom tržištu zbog zatvaranja važnog cjevovoda u SAD-u, a trgovci upozoravaju na njihove česte blage oscilacije zbog kontradiktornih faktora na strani ponude i potražnje. Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu bile su 42 centa više i iznosile su 112,84 dolara. Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promjena i barelom se trgovalo po 92,15 dolara. Jučer je bankarski div Goldman Sachs, poznat po sklonosti višim procjenama cijena, snizio prognozu za londonsko tržište sa 130 na 110 dolara za barel, zbog čega je barel zaključio trgovinu u minusu 80 centi.

"Zauzeli su neutralan stav nakon što su se dugo vremena isticali visokim prognozama cijena. Njihova je prognoza pritisnula tržište", tumači Ole Hansen iz Saxo Banka. U petak je tržišta poduprlo zatvaranje cjevovoda Keystone kojim se kanadska sirova nafta transportira iz Alberte u središnji dio Sjedinjenih Država. "Očekuje se da će cjevovod Keystone biti ponovo otvoren 20. (listopada) pa sada čekamo da se to dogodi", kazao je Ryoma Furumi iz Newedge japana. Analitičari napominju da cijene nafte zapravo osciliraju u uskom rasponu zbog brojnih kontradiktornih faktora na strani ponude i potražnje koji se međusobno poništavaju. "Nema uvjerljivosti ni u padu ni u rastu cijena pa smo ovog tjedna svjedočili klackalici – jedan bi dan porasle za dolar, a drugi u istom iznosu pale", ističe Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Hansen iz Saxo Banka slaže se s njim. "Tržište ne uspijeva pronaći konkretne pokretače pa nema previše poticaja za guranje cijena u bilo kojem smjeru", ističe. Tako cijene crpe potporu iz tursko-sirijskog sukoba i napetosti oko iranskog programa a pritišće ih solidna opskrba.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 109,77 dolara, što znači da je bila 47 centi niža nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close