Cijene nafte iznad 97 dolara zahvaljujući potpori podataka iz SAD-a i Kine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2014. u 17:12
Thinkstock

Cijene barela nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 97 dolara, poduprte podacima iz Kine i SAD-a.

Cijene barela nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 97 dolara, poduprte podacima iz Kine i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 97,36 dolara. U trećem je tromjesečju pala više od 13 posto, što je njezin najveći kvartalni pad od drugog tromjesečja 2012.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 94,42 dolara. Jučerašnji je dan zaključio u plusu 1,06 dolara.

"Trenutno svjedočimo blagom valu dobitonosnih prodaja, budući da trgovci zaključuju pozicije na kraju mjeseca. Dugoročni je trend ipak silazan zbog usporavanja Kine i kontinuirano slabog rasta u Europi", tumači Michael Hewson iz londonskog CMC Marketsa.

Mnogi se analitičari slažu s ocjenom o nastavku silaznog trenda, s obzirom na slabi gospodarski rast i obilnu ponudu.

"I dalje smatram da bilježimo silazni trend: tržište je prilično dobro opskrbljeno", potvrđuje Tony Machaček iz Jefferies Bachea.

Jučer su američko tržište poduprli optimistični podaci o kolovoškoj potrošnji u SAD-u, signalizirajući snagu najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Dodatno je tržišta danas stabilizirao podatak da su se aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru stabilizirale u rujnu, poduprte rastom izvoznih narudžbi. Time su se stišale bojazni od naglog usporavanja rasta iako još uvijek odražavaju slabost gospodarstva suočenog sa značajnim rizicima.

Potporu naftnim tržištima pružilo je i blago smanjenje libijske opskrbe, za 25.000 barela dnevno, na 900.000 barela dnevno, objavili su u nedjelju iz državnog naftnog poduzeća. Time se proizvodnja ipak zadržala znatno iznad skromnih 200 tisuća barela dnevno, zabilježenih početkom godine.

Fokus se sada premješta na današnje izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama u SAD-u. Očekuje se da će pokazati rast zaliha sirove nafte i pad zaliha benzina.

Odvojeno je Organizacija članica izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 94,54 dolara, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close