Budućnost fintecha i kriptovaluta pokušat će odgonetnuti opatijski skup stručnjaka

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2021. u 13:30
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe /MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Ključno je pitanje kako pomiriti inovacije u financijskom sektoru i neočekivane posljedice koje promjene sa sobom nose.

Strelovit rast fintech sektora koji se na svjetskom financijskom tržištu dogodio u posljednjih nekoliko godina, a posebno za vrijeme pandemije koronavirusa, bit će u žiži interesa konferencije “Fintech – inovacije, rizici i odgovornost” koja će se održati 18. lipnja u Opatiji.

Konferenciju organizira Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Ekonomski fakultet u Rijeci, a kako su najavili, val tehnoloških pomaka kreira posve novu mapu budućih financija i u nadolazećem razdoblju novog normalnog otvara ključno pitanje kako pomiriti inovacije i neočekivane posljedice koje promjene sa sobom nose.

Rizik propuštenih prilika

Prije svega, najveći rizik jest rizik propuštenih prilika, stoji u najavi koju potpisuju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i dekan Ekonomskog fakulteta, profesor Alen Host.

“Tehnologija ne čeka, financijska se tržišta mijenjaju. Na tržište ulaze novi sudionici, novi proizvodi i usluge. Istovremeno, startupovi i druga poduzeća sve se više okreću alternativnim izvorima financiranja, primjerice inicijalnoj ponudi kriptovaluta, koje mogu biti prilike za nove investicije, ali iz dosadašnjih iskustava i potencijalni rizik za investitore zbog prikupljanja veće količine novca na anonimnom i nereguliranom tržištu”, navodi se u najavi konferencije.

U skladu s time, pretpostavka je efikasnog suočavanja s raznovrsnim rizicima upoznavanje svih sudionika tržišta s mogućim ishodima. “Odgovarajući regulatorni okvir može pomoći u nastajanju inovacijskog okruženja i kreiranju značajne javne vrijednosti”, navode Žigman i Host.

I regulatorima su potrebni novi alati i procesi da bi išli ukorak s promjenama. “Hanfa zajedno s europskim regulatorima nastoji oblikovati okvir koji s jedne strane ne sputava inovacije, a s druge omogućava kvalitetno upravljanje rizicima koji proizlaze iz fintecha.

Uz to, Hanfa sudjeluje i u izgradnji međunarodnih kapaciteta koji mogu pomoći u jačanju regulatornog know-how, praćenju globalnih trendova i izlasku lokalnih sudionika na inozemna tržišta”, poručio je Žigman.

Programom je predviđeno da uvodna izlaganja otvori Ante Žigman koji će govoriti na temu “Regulacija i financijske inovacije u službi korisnika i tržišta: mogućnosti i rizici”. Potom slijedi izlaganje profesora Saše Živkovića, prodekana za znanost i međunarodna strateška partnerstva riječkog Ekonomskog fakulteta.

Stručnjaci na panelu

Živković će predstaviti temu “Inicijalna ponuda kriptovaluta – prilike i tržišta: mogućnosti i rizici”. Treće izlaganje o stanju europskih fintecha održat će Paolo Giudici, profesor na Sveučilištu di Pavia. Potom slijedi panel rasprava koju će moderirati Željko Ivanković, predavač digitalnih financija na Prague College.

U raspravi na temu “Fintech – potencijali i neočekivani ishodi” sudjelovat će Tonći Korunić, partner u InterCapitalu, Nikola Škorić, direktor Electrocoina i član Uprave UBIK-a, zatim Božidar Pavlović, direktor tvrtke Jackie Agency, Darko Tukulj, član Uprave tvrtke Amodo te Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close