Barel nafte skuplji više od 5 posto, rast ne može zaustaviti ni očekivana odgoda povećanja proizvodnje u članicama OPEC-a

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2020. u 21:59
Foto: Reuters

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno-

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se nakon napretka u razvoju cjepiva protiv koronavirusa trgovci nadaju jačanju potražnje za “‘crnim zlatom“, no daljnje širenje tog virusa ograničilo je rast cijena. Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 5,1 posto, na 44,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,7 posto, na 42,42 dolara. Rast cijena ponajviše se zahvaljuje pozitivnim vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa od strane američkih kompanija Pfizera i Moderne.

Trgovci se nadaju da će se s učinkovitim cjepivom situacija u globalnom gospodarstvu uskoro normalizirati, što bi pozitivno utjecalo na potražnju za naftom.

„Unatoč činjenici da treba neko vrijeme do globalne implementacije cjepiva, tijekom kojeg će potražnja za naftom ostati slaba, pozitivne vijesti o cjepivu dobro utječu na tržište”, kaže Bjornar Tonhaugen, direktor u tvrtki Rystad Energy. Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a od početka iduće godine trebao bi je, prema ranijem dogovoru, povećati za dva milijuna barela dnevno.

Skupina će se sastati 30. studenoga i 1. prosinca kako bi razmotrila odgodu tog povećanja barem do kraja prvog tromjesečja 2021.

„Pretpostavka da će OPEC+ zadržati aktualni obujam rezova do kraja prvog tromjesečja 2021. vjerojatno je uračunata u sadašnju cijenu od 44 dolara po barelu“, pišu analitičari banke SEB u osvrtu na situaciju na tržištima. Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovore o novom paketu poticajnih mjera, koje bi trebale potaknuti daljnji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

S druge strane, rast cijena je ograničen zbog nastavka rekordno brzog rasta broja novozaraženih koronavirusom u mnogim saveznim državama SAD-a i Europi. Zbog toga mnoge države zaoštravaju restriktivne mjere, što će usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava. U petak je, pak, podršku cijenama pružilo izvješće kompanije Baker Hughes da je prošloga tjedna u SAD-u broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja smanjen prvi put u posljednjih 10 tjedana, i to za dva, na ukupno 310 postrojenja.

U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom. Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Komentirajte prvi

New Report

Close