Banka upozorava: Pripremite se na nepredvidive kamatne stope

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2023. u 16:37
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Unatoč naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina diljem svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastavit će stvarati probleme jer gospodarstva slabe,

Ulagači bi se trebali pripremiti za produljeno razdoblje nepredvidivog kretanja kamatnih stopa i jačanja pritiska u financijskom sustavu, upozorila je Banka za međunarodne namire (BIS) u ponedjeljak.

Ne treba potcijeniti mogućnost zadržavanja inflacije na visokoj razini, što bi od velikih središnjih banaka, poput američkog Feda i Europske središnje banke (ECB), zahtijevalo da zadrže kamatne stope na visokim razinama, priopćeno je iz BIS-a.

“Očito još postoje neke razlike između percepcije financijskih tržišta i poruka središnjih banaka”, naglasio je Claudio Borio, šef odjela BIS-a za monetarnu i ekonomsku politiku, u tromjesečnom izvješću.

Godinama su središnje banke bile predvidive, spustivši u razdoblju kontinuiranih kriza kamatne stope u nekim dijelovima svijeta i u negativno područje i potom ih naglo podižući u zadnjih 18 mjeseci, podsjeća.

Danas se smjer njihove monetarne politike više ne može tako pouzdano predvidjeti, upozorava.

“Ne bismo trebali isključiti rizik da bi se inflacija mogla pokazati tvrdokornijom no što se očekivalo”, naglašava dužnosnik BIS-a.

U BIS-u upozoravaju i da kompanije i dužnici po hipotekarnim kreditima zbog pritiska viših troškova zaduživanja možda neće moći podmirivati svoje obaveze, što bi bankama i drugim zajmodavcima moglo prouzročiti kreditne gubitke.

Unatoč naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina diljem svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastavit će stvarati probleme jer gospodarstva slabe, procijenio je Borio.

“Pitanje je koliko će financijski sustav u cjelini biti otporan da bi mogao apsorbirati te gubitke”, rekao je, “a posebno je pitanje koliko će veliki i tvrdokorni oni biti”.

Komentirajte prvi

New Report

Close